Proposta per desdoblar la general 1 des de la Borda Mateu fins a la Comella

El pla de mobilitat de la vall central entén necessari aquesta actuació, que suposaria disposar d’un vial per a cada sentit de circulació, és clau per absorbir l’increment de trànsit futur

-
-

Els redactors del ‘Pla de mobilitat integral de la Vall Central d’Andorra’ consideren que en el futur una actuació necessària per garantir la fluïdesa del trànsit a la capital serà el desdoblament del tram de la carretera general 2 que travessa la capital. En concret, entenen que s’hauria de fer un segon vial entre la zona de la Borda Mateu i la secundària de la Comella, enllaçant amb el carrer ja obert a la Borda Nova que connecta a la rotonda de Prada Casadet. D’aquesta forma, cada sentit de circulació discorreria de forma independent.

Aquesta actuació és una de les propostes que els autors de l’estudi recomanen en l’àmbit de la creació de noves infraestructures per afrontar l’evolució a l’alça del moviment de vehicles a la zona central del Principat. En especial, alerten que el futur desenvolupament urbanístic de les zones properes a l’actual general 1, sobretot a Santa Coloma, poden suposar la construcció de fins a 220.000 metres quadrats nous d’habitatges i, per tant, la gent que hi vagi a viure suposarà més vehicles per aquest eix viari, cabdal per a la circulació al país. Els càlculs dels redactors del pla parlen de fins a 13.000 nous desplaçaments diaris.

Per tant, aquest fort increment sobrecarregarà de forma important una carretera que, ara per ara, disposa de tres carrils, un dels quals reversibles. S’entén que aquesta configuració podria provocar seriosos problemes i, per això, s’entén necessari el desdoblament que, de fet, es realitzaria seguint les previsions ja existents en el pla d’urbanisme d’Andorra la Vella.

Així, en primer lloc, s’hauria de desenvolupar el vial del marge dret del riu Gran Valira a la zona dels terrenys de la Borda Mateu i fins a la rotonda del parc d’Enclar. En segon, també definit al POUP, s’hauria de crear una nova carretera per la zona d’Encorcers, que connectaria la zona del Prat Salit amb la carretera de la Comella i el tram ja existent a la Borda Nova que acaba enllaçant amb l’actual general 1 tot just al davant de l’estació d’autobusos.

El cost de l'actuació d'estima en uns 3,5 milions d'euros, que haurien d'assumir Govern, comuns i els propietaris de les parcel·les afectades

Pel que fa al primer vial, el document recorda que ja el primer pla d’urbanisme de la capital preveia aquest desdoblament. Així, en aquest cas, el trànsit sentit descendent es vehicularia pel marge dret del riu i el que aniria de Sant Julià a Andorra la Vella, per l’esquerre. L’actuació, assegura el document, “afavorirà el desenvolupament de la zona de la Borda Mateu i Santa Coloma” i, a més, “resoldria també les mancances de protecció hidràulica que encara hi ha”.

Amb relació al segon dels vials, el que travessaria la zona d’Encorcers, es posa en relleu que quan es va introduir al POUP “ja es plantejà amb les dimensions adients per a poder encabir en el seu dia la circulació de la CG1”. De fet, un dels trams ja existeix, el final; entre la cruïlla amb la carretera de la Comella i just abans de la rotonda de Prada Casadet, construït amb el desenvolupament urbanístic de tota la Borda Nova.

Els redactors del pla de mobilitat defensen que aquests dos vials “permetrien la segregació dels sentits de circulació”, fet que donaria “molta fluïdesa i agilitat” al trànsit, tant el de pas com el local. A més, posen en relleu que “es reduirà el risc d’accidents”.

El cost de l’actuació és important. Ascendiria a uns 3,5 milions d’euros, segons les previsions de l’estudi. En aquest cas, hi haurien d’aportar diners tant el comú d’Andorra la Vella com el Govern, tot i que també dependria del desenvolupament de les parcel·les afectades per part dels seus propietaris. En tot cas, també s’admet que es tracta d’una sèrie d’obres a fer a llarg termini, en un termini no inferior a cinc anys i no superior als vint.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending