Primer pas per portar al Constitucional la presència del Govern en la causa general del ‘cas BPA’

Els advocats dels processats presenten davant el Tribunal de Corts un incident de nul·litat al·legant que mantenint l’executiu i els accionistes minoritaris al judici es vulnera el dret a la defensa

Imatge d'una de les sessions del judici, que continua ajornat per ara.
Imatge d'una de les sessions del judici, que continua ajornat per ara. ARXIU
Els advocats de tots els processats en la causa general del ‘cas BPA’ han presentat aquest dimecres el recurs que els ha de permetre denunciar davant el Tribunal Constitucional (TC) que el fet que el Govern exerceixi l’acusació particular o que determinats accionistes minoritaris i clients del banc s’hagin presentat com actors civils vulnera el dret a la defensa d’aquelles persones que seuen a la banqueta dels acusats. El pas jurídic fet davant el Tribunal de Corts és un simple tràmit per poder presentar posteriorment un recurs d’empara davant el TC.

Els assessors legals dels processats reiteren en el seu escrit conjunt, de més de mig centenar de pàgines, els elements fonamentals de les qüestions prèvies que van presentar durant les dues setmanes inicials de la vista que feien referència a la presència de la representació lletrada del Govern i, també, en relació als actors civils. A més a més, els defensors també es queixen del fet que en l’aute pel qual el Tribunal de Corts va decidir que tant els accionistes minoritaris com el Govern estaven legitimats per mantenir-se com a part en el judici, els magistrats no es van referir en cap moment a la resta de qüestions prèvies que es van promoure durant els primers dies de judici. La queixa principal és que no es motiva, que no es fonamenta, perquè no es responen la resta de dubtes o irregularitats denunciades.

Respecte de la participació com a acusador particular del Govern, en l’incident de nul·litat s’insisteix que la presència de l’executiu suposa un trencament del principi de la igualtat d’armes atès que hi ha un desequilibri acusador o una sobreacusació vist que el paper del Govern i de la fiscalia s’acaba solapant. Quant als actors civils, les defenses dels processats consideren que la presència dels clients o dels accionistes minoritaris no està suficientment motivada.

En qualsevol cas, tot fa pensar que que el Tribunal de Corts desestimarà les pretensions dels advocats defensors en relació a l’incident nul·litat presentat i, per tant, caldrà acudir al TC. Tot plegat comportarà un ajornament del judici d’uns quants mesos. Fins que no resolgui l’Alt tribunal, la sala presidida pel magistrat Josep Maria Pijuan no reprendrà la vista. No hi ha una data exacta de quan es podria donar aquest fet, però no sembla que pugui ser abans del mes de juny.

Comentaris

Trending