Preocupació de la Federació de Gent Gran pels darrers casos de padrins morts sols a casa

El president de l’entitat, Fèlix Zapatero, avança que volen posar el tema a la taula en la propera reunió amb Govern per saber “si es pot fer o es pensa fer alguna cosa” per evitar fets similars

Espot, amb el ministre Benazet i el president de la gent gran, Félix Zapatero.
Espot, amb el ministre Benazet i el president de la gent gran, Félix Zapatero.

La Federació d’Associacions de Gent Gran admet “preocupació” pels darrers casos de persones del col·lectiu que han estat trobades mortes a casa seva, després que passessin uns dies de la defunció. Per això, el president de l’entitat, Fèlix Zapatero, té la intenció de posar el tema sobre la taula durant la propera reunió que han de mantenir amb els ministeris de Salut i d’Afers Socials. La voluntat és saber “si es pot fer o s’està fent alguna cosa” per evitar que es repeteixin situacions com aquestes.

Al llarg del febrer es van produir dos d’aquests casos. Primer, la poetessa Ilke Maréchal va ser trobada morta al seu pis de la plaça Coprínceps d’Escaldes-Engordany. Dies després, una situació similar va tenir lloc a Sant Julià. Aquest darrer cas ha encès la llum d’alerta entre els responsables de la Federació que aplega el col·lectiu.

El representant del col·lectiu no amaga que li ha colpit de forma especial el cas de la dona trobada sense vida al seu pis de Sant Julià

“Són casos que l’administració ha de procurar que no passin”, ha comentat Zapatero, que ha revelat a Altaveu la voluntat de demanar per aquesta problemàtica a Govern. “En la propera reunió que hem de fer amb el ministeri d’Afers Socials i el de Salut ho volem comentar; saber com ha pogut passar i saber si es pot fer alguna cosa o si es pensa fer”, ha explicat el president de la Federació de Gent Gran.

Un dels dubtes a aclarir és qui té “la responsabilitat” de fer aquest seguiment a les persones grans que viuen soles. Així, es remarca que el Govern gestiona ara el Servei d’Atenció Domiciliaria, però que els comuns també tenen competències en l’àmbit del col·lectiu. Un altre punt a resoldre és aclarir quin seria el perfil concret: “penso en persones grans, que no tenen família al país i que no estan inscrits ni al SAD ni al servei de tele atenció de la Creu Roja”. Aquesta darrera iniciativa, recorda, compta amb entre 400 o 500 persones.

Una altra opció que considera interessant a valorar implicaria els comuns. “Potser haurien de tenir un registre de les persones grans que viuen soles, amb dades com l’edat, el grau d’autonomia o si tenen o no família i fer-ne un seguiment”, comenta Zapatero, que no amaga que el cas que li ha colpit especialment és el de Sant Julià. “Sobta que s’hagi d’esperar tants dies, fins que els veïns van notar l’olor, per sospitar que havia passat alguna cosa”, indica.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending