L’habitatge, principal maldecap de la vuitantena de dones ateses al punt d’informació de l’ADA

Moltes parelles que se separen no poden deixar de viure juntes perquè no es poden pagar un lloguer i Codina celebra que les famílies monoparentals tinguin prioritat als pisos a preu assequible del Govern

La junta de l'ADA al complert.
La junta de l'ADA al complert. ADA

El Punt d’Informació a la Dona, el PID, servei que ofereix l’Associació de Dones d’Andorra, ha atès durant el 2023 un total de 81 casos. Segons s’ha informat en un comunicat, del total de casos atesos, 23 estaven relacionats amb problemes per trobar un habitatge, 29 eren demandes i assessoraments legals per separacions, incompliments de sentències o impagaments econòmics, estaven relacionats amb la violència de gènere ja sigui dins la parella o en l’àmbit laboral i 4 amb avortaments.

La presidenta de l’ADA, Mònica Codina, ha explicat aquest dimecres que els casos que més atenen en relació a l’habitatge són separacions que no es poden produir “perquè la dona o l’home no poden deixar la llar perquè no poden pagar un altre habitatge”.

En aquest sentit s’ha congratulat que la ministra d’Habitatge, Conxita Marsol, avancés que les famílies monoparentals tindran prioritat per accedir als pisos de lloguer assequible que oferirà el Govern. “És una problemàtica que li havíem comentat a la ministra perquè són casos que ens hem trobat. No deixa de ser un cert drama moltes situacions que s’estan vivint”.

Codina reconeix que són testimonis de situacions que suposen “un cert drama” per a qui les pateix

Amb tot, assegura que “tampoc hem notat res extraordinari”, i és que anys enrere, el PID havia arribat a atendre 200 casos. Codina ho atribueix al fet que actualment el ministeri d’Afers Socials “té una estructura d’aixopluc social diferent del de fa uns anys” i per tant, hi ha moltes dones que ja no venen. Ara bé, també reconeix que encara són, per algunes, “el punt d’entrada” a les institucions perquè l’entitat “els dona més garanties i seguretat”, tot i que des de l’ADA les acabin derivant a la mateixa institució. “A moltes dones se’ls fa feixuc anar a les institucions i nosaltres els fem de pont”, ha afirmat.

En aquest sentit, també s’ha informat que el PID també ha atès casos relacionats amb problemes amb immigració, dones que busquen feina, reagrupament familiar o ingressos extraordinaris per poder afrontar una separació.

Des de l’ADA es valora molt positivament aquest servei que ofereix orientació a les dones que ho sol·liciten de manera gratuïta i que es du a terme de forma presencial o telefònica.

Segons asseguren en el comunicat, les usuàries valoren molt positivament el servei pel perfil de les responsables, que s’adapta a les demandes. Actualment l’ADA ofereix aquest servei amb dos dies de permanències fixes dimarts i dijous de 16:30 a 20:30 i a través del telèfon 360760.

PERMÍS DE NAIXEMENT

D’altra banda, Codina també s’ha mostrat contenta que el Govern treballi per igualar les baixes de maternitat i paternitat de cara al 2025. “Anem pel bon camí”, ha sentenciat, recordant el treball que van fer des de l’entitat per convèncer als partits polítics.

Des del seu punt de vista l’equiparació del permís de naixement “pot ser un dels passos que es poden fer per construir una societat molt més igualitària” i ha recordat que quan una dona vol tenir fills, “ha de fer tantes renúncies que no és d’estranyar que baixi la natalitat”. Així, ha conclòs: “si renunciem, renunciem tots amb igualtat de condicions”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending