Polítiques d’Igualtat intervindrà en un cas de presumpta agressió homòfoba

La policia deté dos joves per colpejar, la matinada de dissabte, dues persones, a una de les quals tot cridant-li “això et passa per cabró, maricó i tots els maricons haurien de morir”

Ull de vellut que presentava una de les víctimes hores després dels fets i un cop ja tractat a l\'hospital.
Ull de vellut que presentava una de les víctimes hores després dels fets i un cop ja tractat a l\'hospital.
El que havia de ser un curt trajecte en cotxe sota la neu pel centre d'Andorra la Vella va acabar amb una batussa inicial i dues detencions més tard. Els fets van passar prop del comú d’Andorra la Vella i, després, a la plaça del Poble i als ascensors de l’aparcament Vinyes quan els agressors no haurien acceptat que als agredits, a qui coneixien, no els portessin a Encamp. Una de les víctimes ha contactat amb Som Com Som per exposar la situació i explicar-los la situació d’angoix i pànic que viu; l’associació ha fet d’enllaç amb l’administració i aquesta es farà càrrec de l’atenció al marge de la via legal.

L’àrea de Polítiques d’Igualtat del ministeri d’Afers Socials intervindrà en el cas de presumpta agressió amb connotacions homòfobes que hi va haver la matinada de dissabte al centre d’Andorra la Vella. La policia va detenir els dos suposats agressors identificats per les víctimes dissabte al vespre. Es tracta de dos joves jugadors de futbol en equips de la lliga domèstica andorrana. De fet, però, l’agressió no tindria cap mena de relació amb l’esport i s’hauria produït “sense solta ni volta” en negar-se els agredits -segons la versió d’aquests- a dur fins a Encamp els suposats agressors, segons consta en les denúncies policials presentades. El cas ha agafat més revolada atès que les xarxes socials n’han anat plenes, del succés, vist que la víctima va denunciar la situació, més enllà de davant la policia, també a través de Facebook.

Polítiques d’Igualtat donarà suport psicològic i atendrà la víctima després que l’associació Som Com Som hagi intermediat en l’afer ja que un dels agredits -un home de nacionalitat andorrana i origen cubà- els hauria contactat per explicar-los la situació i el temor que sent, que l’impedeix ara per ara sortir de casa. Quant a la vessant penal i legal del cas, aquest seguirà el seu cas a través de la denúncia interposada dissabte a la tarda i com ha resultat de la qual es va procedir a detenir els dos nois, un resident de 23 anys i un resident temporal de 21. El segon no estaria jugant actualment després que l’entrenador del seu darrer club no comptés amb ell.

Els fets denunciats

Els fets, sempre segons una de les víctimes i vist allò que figura en les denúncies policials pertinents, haurien passat més enllà de les 5 de la matinada de divendres a dissabte. L’home i una cunyada seva circulaven amb vehicle per l’avinguda Meritxell quan es van veure, a peu, un conegut i un parell d’acompanyants. Aquests els haurien demanat que els duguessin a l’avinguda Santa Coloma. Els ocupants del vehicle primer van declinar la petició però veient que estava nevant van accedir a acompanyar-los un tros, fins a l’avinguda Príncep Benlloch. Perquè “jo visc allí, anava amb el 4x4 posat i, a més, no tenia prou combustible”. Els nois i una noia que no han sabut identificar haurien accedit. 

En arribar a l’altura del comú, segons la narració dels denunciants, haurien frenat el cotxe i haurien explicat als joves que el trajecte havia arribat fins allí perquè anaven a procedir a entrar a un garatge per estacionar el cotxe i anar cap a casa. Però llavors, suposadament, els nois van demanar ja amb suposades exigències -segons la versió dels denunciants, els joves presentaven un estat de certa alteració- que els duguessin a Encamp, petició a la qual l’home que acabaria agredit i la seva cunyada, que també rebria, es van negar en rodó recordant-los quin havia estat el tracte.

Mentre alguns dels ocupants de la part posterior del darrere semblaven ja obrir la porta per marxar, l’altre hauria deixat una frase que va fer alertar el conductor, pensant en primera instància, però -perquè es coneixien- que es volia acomiadar. Tot seguit, segons la versió de l’agredit, hauria rebut un parell de cops de puny al rostre que li van afectar principalment un ull, el nas i la barbeta. Mentre deixava anar una frase que més o menys deia “això et passa per cabró, maricó i tots els maricons haurien de morir”. Suposadament, l’agressor coneixia l’orientació sexual de l’agredit, que va quedar atordit i va començar a sagnar.

Els agressors van fugir i la dona que anava al seient de copilot -que justament el conductor havia anat a cercar com a favor- va sortir del vehicle amb voluntat d’impedir que marxessin. Però just a la plaça del Poble la van fer caure i, posteriorment, la van portar cap als ascensors de l’aparcament Vinyes on haurien ‘aprofitat’ el fet d’estar a l’interior de l’elevador per propinar-li diversos cops al cap i a les costelles i cap al maluc. Els denunciants han sol·licitat a la policia la possibilitat de recuperar la gravació de les càmeres de vigilància d’alguns establiments de la zona per mirar de corroborar la seva versió.

Els agredits van intentar contactar per telèfon en diversos ocasions amb la policia sense sort. Suposadament, els agents tenien feina amb un accident al Pas de la Casa. Finalment es van desplaçar fins al despatx central de l’Obac on després d’una estona d’espera a la porta els van recomanar que primer acudissin a l’hospital a fer-se tractar les ferides. Finalment, les denúncies contra els dos nois -la noia no la van poder reconèixer- es van formalitzar a primera hora de la tarda de dissabte i entre tres i cinc hores després es van detenir els denunciants a Encamp. Un d’ells ja seria conegut pel servei d’ordre per comportaments agressius.

Debat a les xarxes socials

A les xarxes socials s’ha iniciat un encès debat sobre la qüestió. Sobre els fets en sí i sobre si era pertinent que es mostressin amb noms i cognoms i imatges els suposats agressors. Si com fos, els dos nois detinguts, dels quals almenys un d’ells ha tret ferro a l’afer, haurien ja recuperat la llibertat després de passar a disposició judicial. El que no ha transcendit és la situació processal en què estan.

L’home agredit hauria contactat amb l’organització Som Com Som, que sense valorar el fons de la qüestió, sí té clar que es tracta “d’un cas de violència”. I davant la situació d’angoixa i temor exposada per la víctima “hem donat resposta a una situació que ens ha arribat i serà l'àrea de Polítiques d'Igualtat qui intervindrà i farà l'acompanyament. Una cosa és el tema legal que seguirà el seu curs i l'altra l'acompanyament psicològic i educatiu, que ho farà l’àrea”

Les fonts consultades de l’associació han explicat que “Som Com Som és un referent però l'enllaç s'ha de fer amb l’administració” perquè és qui té els mitjans. “De fet, nosaltres només hem agafat el telèfon, hem tranquil·litzat la víctima i hem fet de pont”. Ara serà el departament de Polítiques d’Igualtat el que assumirà la qüestió. “Entenem que és un cas de violència. I de la mateixa manera que hi ha el servei per a les dones, també el servei per a les víctimes de LGBTIQfòbia”, han assegurat des de Som Com Som.

Etiquetes

Comentaris

Trending