Espot es dota d’onze ministres i un sanedrí de secretaris “per donar un missatge fort a Europa”

El cap de Govern fusiona Afers Socials amb Funció Pública i ho posa en mans de Trini Marín i situa Guillem Casal com a portaveu de l’executiu alhora que confirma un equip de com a mínim cinc persones (Sílvia Calvó, Maria Ubach, Landry Riba, Marc Rossell i David Forné) que liderarà elements clau

Xavier Espot durant la seva compareixença.
Xavier Espot durant la seva compareixença. Toni Solanelles

Onze ministres i un sanedrí al tomb del cap de Govern, Xavier Espot, que té com a repte fonamental i horitzó immediat la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). “Donar un missatge fort a Europa”, ha afirmat Espot que és el que pretén donar muntant al seu voltant una mena de corona de secretaris d’Estat i exministres que com a càrrecs de relació especial seran els encarregats de dirigir els elements que el líder demòcrata considera clau. Molt encarats tots cap a Brussel·les. Per tant, l’engranatge presentat avui està pensat fins al final de la negociació amb la UE.

Quant als ministres pròpiament dits, Espot ha confirmat aquells noms que ja havien anat donant-se per fets les darreres setmanes i només ha apuntat dues semisorpreses. D’una banda, i després que no li encaixés cap dels oferiments d’Acció per Afers Socials i no acabés de trobar cap perfil que li semblés adequat o que volgués assumir la cartera entre l’entorn demòcrata, Trini Marín sumarà dit departament a Funció Pública. L’altra novetat destacada per dir-ho d’alguna manera és el fet que Guillem Casal esdevindrà, com a titular de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, el portaveu governamental.

WhatsApp Image 2023 05 15 at 19.47.35
Xavier Espot ja ha acudit aquesta tarda al Palau episcopal per mantenir una trobada protocol·lària amb el Copríncep mitrat Joan-Enric Vives.

Xavier Espot ha comparegut a primera hora d’aquesta tarda per anunciar la primera línia governamental. Això és, ha dit ell mateix, els ministres i els secretaris d’Estat que tindran veu i vota en el gabinet ministerial. I el seu nucli dur, amb les fins fa poc ministres Sílvia Calvó i Maria Ubach al capdavant. Ester Fenoll de secretària general i Maria Marina com a cap de protocol seguiran on eren. Espot ha destacat que el segon gabinet que presideix és “a bastament representatiu” quant a homes i dones atès que hi ha “gent igual de bona i de capacitada” d’un gènere o de l’altre.

EL GABINET

Per ordre protocol·lari, Espot ha anunciat en primer lloc Conxita Marsol com a ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge. La seguiran Ladislau Baró com a encarregat de les Relacions Institucionals, Educació i Universitats. Jordi Torres serà el titular de Turisme i Comerç i Ramon Lladós, fins ara responsable d’auditoria interna a Crèdit Andorrà assumirà la cartera de Finances. Imma Tor “retorna a casa seva i es posa al servei del Govern d’Andorra” com a titular d’Afers Exteriors.

Una dona de la més alta confiança d’Espot i amb qui ha compartit gairebé sempre carrera professional com Ester Molné serà ministra de Justícia i Interior; i Raül Ferré es farà càrrec de Territori i Urbanisme, i el cap de Govern ha remarcat aquest darrer terme perquè té un “sentit polític important” en un moment que s’ha d’“ordenar el creixement urbanístic del país”. Trini Marín liderarà Afers Socials i Funció Pública i Helena Mas, Salut. Dos canillencs tanquen l’ordre protocol·lari governamental. Guillem Casal agafa el relleu de Sílvia Calvó, ja s’ha dit, i també era sabut que Mònica Bonell es farà càrrec de Cultura i Esports.

WhatsApp Image 2023 05 15 at 18.37.13

Espot ha parlat de “Govern ponderat” i on hi són representades sis de les set parròquies. L’executiu que ha presentat també “assoleix un equilibri raonable entre el component més polític i el vessant més tècnic”. I, en conjunt, “faig una valoració positiva” de l’equip que ha triat. El màxim responsable de l’executiu ha parlat de repartir càrregues entre els diversos ministeris una vegada s’han tret tasques d’un ministeri per passar-les a una altra o enviar-les a les secretaries d’Estat que tindran presència al consell de ministres.

En efecte, Landry Riba continuarà com a secretari d’Estat per les Relacions amb la Unió Europea, un canvi de nom relatiu per evidenciar “més la vocació finalista, més encarat amb l’acord d’associació”. David Forné serà secretari d’Estat de Transició Energètica, Mobilitat i Transports i Marc Rossell assumirà la secretaria d’Estat de Transició Digital i Telecomunicacions. Aquests tres secretaris d’Estat més les exministres Sílvia Calvó i Maria Ubach -“han fet molt bona feina i són dues autèntiques professionals i patriotes coneixedores de l’administració pública”, ha dit Espot- inserides en un gabinet del cap de Govern on tindran molt pes constitueixen el sanedrí que serà fonamental en la negociació amb la UE. Només hi falta Imma Tor com a ministra d’Exteriors.

PODER ACAPARAT

Forné i Rossell tindran “carteres molt estratègiques” i tant Calvó com Ubach aportaran “molt valor afegit”. Dependran tots del propi cap de Govern, que sense dir-ho obertament ha reconegut que presidirà els consells d’administració d’Andorra Telecom i FEDA. “Sembla que jo tingui intenció d’acaparar el poder”, ha indicat abans d’explicar, per exemple, que “les meves ambicions personals ja les tinc més que cobertes”. Espot presidirà com a cap de Govern les dues parapúbliques perquè no hi ha ministres que directament tinguin en els seus departaments les dues societats.

“Sembla que jo tingui intenció d’acaparar el poder”, ha indicat el líder demòcrata abans d’explicar, per exemple, que “les meves ambicions personals ja les tinc més que cobertes”

Xavier Espot ha explicat que tot plegat no deixa de ser el que havia estat sempre. Segons el màxim responsable governamental ja fins ara el cap de l’executiu delegava en els ministres que escaigués. Que tot plegat ara quedi al tomb seu “no és una decisió casual” ja que “el manteniment dels monopolis públics serà el gran escull de la negociació amb la Unió Europea”. Espot ha assegurat que aconseguir que Andorra Telecom quedi com està ara serà “més important que el control de la política migratòria o els serveis financers”.

Per al cap de Govern, que tot plegat ho piloti “un mateix equip” serveix per donar “un missatge fort de cara a Europa”. Als consells d’administració de les parapúbliques hi haurà els ministres que fins ara hi havien tingut presència. I si perquè hi siguin s’ha de fer alguna modificació legislativa, ha deixat clar Espot, els canvis es faran. El cap de Govern també tindrà sota la seva tutela una secretaria d’Estat de Polítiques d’Igualtat. S’estan fent converses amb alguns candidats i candidates.

RELACIONS INSTITUCIONALS I ALTRES

A preguntes de l’Altaveu durant la compareixença, Espot ha donat algunes pinzellades de la tasca que té encomanada Ladislau Baró o el motiu pel qual ha triat Guillem Casal com a ministre portaveu. També ha destacat que el fet que les Polítiques d’Igualtat quedin en mans d’una secretaria d’Estat en solitari li dona tanta o més força que tenir-les en un ministeri amb altres responsabilitats. També ha deixat clar que serà Baró com a titular d’Educació i Universitats a banda de Relacions Institucionals qui haurà de decidir si crea una secretaria d’Estat, tot i que ho ha deixat entreveure.

Ladislau Baró, assegura el màxim responsable governamental, haurà de vetllar per les transicions al Coprincipat episcopal i francès, al Consell Superior de la Justícia i per tenir bones relacions amb els comuns per qüestions relatives al creixement urbanístic sostenible

Espot ha tret ferro a la successió episcopal i, per tant, al Coprincipat mitrat en relació amb l’elecció de Ladislau Baró per al càrrec de ministre de Relacions Institucionals. “No ve a Govern a ocupar-se” només d’aquesta qüestió sinó que “té una preferència molt acusada” per tornar a tenir responsabilitats educatives com ja va tenir abans de la Constitució. A partir d’aquí, Espot ha indicat que Ladislau Baró haurà de fer “una certa feina d’harmonització” en molts aspectes.

I aquí ha ressaltat que hi haurà relleu episcopal, però també de representant de la Mitra i del Copríncep francès. Que caldrà posar en marxa un nou Consell Superior de la Justícia o que en el marc de la sostenibilitat i la reordenació urbanística caldrà mantenir converses fluïdes amb els comuns. “Ve per encarregar-se de tot això”, ha deixat clar Espot.

De la futura ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, el cap de l’executiu n’ha assegurat que donarà “continuïtat a la dinàmica” de mirar de reequilibrar les forces entre França i Espanya igual com ha fet Maria Ubach, també francòfila. Espot ha ressaltat, tot aprofitant per destacar la feina feta per la fins ara titular d’Exteriors, que Exteriors participa directament en les negociacions amb Brussel·les ja que la secretaria d’Estat dependent del cap de Govern i el ministeri “no són compartiments estancs”.

Finalment, sobre el portaveu governamental, tasca que recau en Guillem Casal, Espot ha assegurat que “la decisió la tinc presa des de fa temps” i que amb la seva elecció no pretén donar “cap imatge en particular” sinó posar la relació del Govern amb els mitjans de comunicació en mans d’algú amb qui “tinc molta confiança. Ens coneixem molt bé i és un bon comunicador”. El cap de l’executiu ha explicat que com a cap de gabinet fins ara “té un coneixement transversal” dels dossiers que ja hi ha oberts fins ara i que entre les competències que tenia fins ara ja hi havia l’equip de comunicació.

Etiquetes

Comentaris (35)

Trending