Tret de sortida al procés per escollir el nou Raonador

Els candidats només han d’acreditar ser andorrans, tenir més de 18 anys i plens drets civils i polítics, però també s’incideix en el fet que tingui experiència en la defensa i protecció de drets fonamentals

Comentaris

Seu del Raonador del Ciutadà
Seu del Raonador del Ciutadà

El Consell General ha engegat el procés per triar qui serà el nou Raonador del Ciutadà. Així, ja ha fet l’avís públic perquè aquelles persones que vulgui optar al càrrec presentin la seva candidatura, seguint la fórmula que, es remarca, ha estat aconsellada per la Comissió de Venècia. Ho hauran de fer fins al dilluns 4 de desembre, a tot tardar. No hi ha cap requisit especial, més enllà de ser andorrà, major d’edat i tenir plens drets civils i polítics però sí que es demana acreditar experiència en la defensa i protecció dels drets i llibertats fonamentals.

En l’edicte ara publicat, es recorda la figura del Raonador i les seves funcions, així com altres punts de la normativa que la regula, com ara la forma d’elecció, les incompatibilitats o les causes de cessament. I, lògicament, s’explica com es farà el procediment de selecció actual que, es remarca, s’ha elegit seguint la recomanació de la Comissió Europea per a la Democràcia i el Dret del Consell d’Europa -coneguda popularment com la de Venècia-. Aquesta “recomana que el nomenament es faci mitjançant un avís públic a través d’un procediment transparent i objectiu”.

Un instant de la reunió de la junta de presidents d'aquest dimarts.

Relacionat

El nou Raonador s’escollirà a través d'un concurs obert a tota la ciutadania

En l’edicte, només es parla de tres condicions per poder optar al càrrec. La primera, tenir nacionalitat andorrana. La segona, ser major d’edat. I la tercera, tenir ple ús dels drets civils i polítics. Més enllà d’aquests tres, cap. Això sí, es demana que a la candidatura facin una carta de motivació i adjuntin un currículum “que acrediti l’experiència, en particular en l’àmbit de la defensa i protecció dels drets i llibertats fonamentals”.

Seran els membres de la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers institucionals els qui es convertiran en el comitè de validació. Es valoraran els mèrits del currículum i es faran entrevistes a qui compleixi els requisits mínims. A partir d’aquí, es confeccionarà una llista de candidats aptes, entre els quals els grups parlamentaris hauran d’escollir per fer les seves propostes.

No s’indica quan es farà el ple per a una votació que, en primera ronda, requerirà dues terceres parts de la cambra. En segona, serà suficient amb majoria absoluta. No es fixa la data, però cal tenir en compte que l’actual Raonador, Marc Vila, complirà el 5 de desembre els sis anys en el càrrec i, per tant, expiraria llavors el seu mandat.

Comentaris (5)

Trending