Terceravia porta al Constitucional les restriccions per la pandèmia amb el suport del PS

El grup que lidera Josep Pintat ha entrat un recurs d’inconstitucionalitat contra les lleis de seguretat pública i de sanitat en relació amb els darrers canvis introduïts per frenar la propagació del coronavirus

Josep Pintat davant la seu del Tribunal Constitucional el dia de la presentació del recurs.
Josep Pintat davant la seu del Tribunal Constitucional el dia de la presentació del recurs. Toni Solanelles

“Sigui quina sigui la sentència, tot el país hi surt guanyant.” El president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, ha anunciat aquest matí la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat contra les recentment aprovades lleis de seguretat pública i de sanitat general en relació amb les mesures per afrontar la crisi sanitària i, especialment, amb les restriccions que imposa en relació amb la circulació de les persones. El recurs compta amb el suport del grup parlamentari socialdemòcrata, que a parer de Pintat, “ha demostrat tenir sentit d’Estat”.

Pintat ha explicat que el recurs servirà “per esvair dubtes” i “establir jurisprudència” sobre una qüestió que, justament, va mancada d’antecedents. El líder de Terceravia ha recordat que hi ha un intens debat jurídic sobre si les restriccions que s’inclouen en les esmentades lleis s’ajusten a la Constitució o no. Com ja va defensar davant el Consell General, la seva formació considera que hi ha aspectes que només es podrien limitar prèvia declaració de l’estat d’alarma, una circumstància que el Govern volia evitar de totes totes i, per això, va vehicular a través de les lleis de seguretat pública i de sanitat.

Pintat agraeix el “gest de generositat” socialdemòcrata que ha emmarcat en un “clar sentit d’Estat del PS” que no ha vist en els grups de la majoria

“Sigui quin sigui el resultat”, ha insistit Pintat en relació amb el recurs, “aquí tothom hi sortirà guanyant” i, sobretot, s’esvairan dubtes. Per al president del grup parlamentari de Terceravia, la interposició del recurs “és un exercici de responsabilitat”, atès que no és de rebut limitar drets fonamentals en el marc d’una pandèmia. Pintat ha recordat que davant de la cambra parlamentària, i davant els dubtes existents, “vaig fer un oferiment” per tal que Terceravia pogués disposar del suport suficient per poder elevar la qüestió al Tribunal Constitucional.

Es necessiten sis consellers generals per poder fer el recurs i Terceravia sols en té quatre. Finalment, els socialdemòcrates Susanna Vela i Carles Sànchez també han signat el recurs. En unes hores els dos parlamentaris tenen intenció d’explicar la seva posició. En tot cas, Pintat els ha agraït el “gest de generositat” que ha emmarcat en un “clar sentit d’Estat del PS” que no ha vist en els grups de la majoria. El líder de Terceravia ha vingut a dir que una cosa són les posicions ideològiques confrontades que es poden tenir davant de segons quins temes i, una altra, “permetre l’escolta i fer suport als grups minoritaris”. I en aquest sentit ha elogiat el posicionament socialdemòcrata.

Carles Sànchez i Susanna Vela a la porta del Consell General.

Relacionat

El PS manté que fent costat al recurs al TC de Terceravia “volem saber si estem dins la bona via”

“Ningú no té la veritat absoluta” en una qüestió com aquesta i, per tant, el Tribunal Constitucional “haurà de dilucidar” i treure de dubtes a les incerteses generades. Pintat ha recordat que des del debat sobre les esmentades lleis i fins ara -encara hi havia el termini necessari per interposar el recurs- s’han demanat nous informes que continuen avalant la possibilitat que els dos textos normatius continguin elements inconstitucionals. “Tot el país surt guanyant”, amb el fet que el Constitucional hagi de decidir sobre la qüestió, ha remarcat el líder de Terceravia.

Comentaris (6)

Trending