Terceravia demana que Sindicatura retorni el pressupost al Govern perquè no compleix la Llei

La formació liderada per Josep Pintat presenta un recurs contra l’admissió a tràmit d’uns comptes que, per la seva nova presentació, no compleixen la legislació sobre Finances Públiques

Alís, Pintat i Camp, consellers generals de Terceravia.
Alís, Pintat i Camp, consellers generals de Terceravia. Terceravia

Fa dies que l’oposició treu foc pels queixals contra el pressupost. I el motiu no és pas el fons sinó la forma. Els dos grups minoritaris del Consell General han criticat amb duresa la nova presentació dels comptes pel 2022 que, lamenten, dificulta de forma important el treball d’anàlisi i presentació d’esmenes. Ara, Terceravia ha fet un pas més enllà. La formació ha presentat un recurs contra l’admissió a tràmit del projecte de llei, al·legant, tal com ja havia apuntat el seu líder, Josep Pintat, que no compleix la legislació vigent.

El parlamentari lauredià ja havia avisat d’aquesta situació durant la compareixença del ministre Eric Jover davant la comissió de Pressupost de la cambra. Aquesta mateixa setmana, també ho ha indicat el seu homòleg al grup socialdemòcrata, Pere López. Ara, Terceravia fa un pas més i ha formulat davant de Sindicatura el recurs contrari a l’admissió dels comptes. Demanen que es deixi sense efecte aquesta entrada a tràmit i que es torni el projecte legislatiu al Govern perquè el torni a enviar complint “els preceptes marcats en la vigent Llei general de les finances públiques”.

En concret, els consellers generals de la formació entenen que s’ha modificat la manera d’elaborar les ‘Fitxes d’Inversions’ i l’estructura pressupostària funcional. Això aniria en contra del que disposa la legislació. De fet, posen en relleu que el mateix Govern ho admet en la memòria que acompanya els comptes.

Josep Pintat, durant la seva intervenció en la comissió.

Relacionat

Pintat lamenta que la presentació del pressupost pel 2022 “no s’adequa a la llei”

“En l’elaboració per l’exercici del 2022 s’ha canviat de criteri per definir els projectes d’inversió, fins l’actualitat, es considerava, projecte d’inversió, la part d’inversió real d’un projecte. Amb aquesta consideració es generaven les fitxes d’inversions d’elements poc significatius generant molta informació poc útil. Amb el nou criteri, es defineix com a projecte d’inversió el projecte d’acord amb la seva finalitat amb independència de la naturalesa de la despesa que incorpora (despesa corrent i de capital)”, indica l’executiu en el projecte legislatiu, segons han recordat des de Terceravia.

Per altra banda, pel que fa a la classificació funcional, ho indica a la pàgina 473 de la memòria s’explica que “d’acord amb la Llei general de les finances públiques, la classificació funcional té cinc nivells (grup, funció, subfunció, programa i projectes). La COFOG es troba publicada a tres nivells. Per conjugar-ho, s’han adoptat els tres nivells de la COFOG i s’han desenvolupat els programes i els projectes a nivell de l’Administració general”.

Amb aquestes explicacions, el grup parlamentari que lidera Josep Pintat considera provat que s’han introduït unes modificacions importants en el projecte de Llei del pressupost per a l’exercici 2022 contravenint totes elles l’actual legislació sobre les finances públiques. A banda, alerten que amb l’actual presentació dels comptes, al Consell General “li serà molt difícil, per no dir impossible, aprovar els estats de despeses i dotacions a nivell de concepte, i de programa en el cas de despeses d’inversió”.

Comentaris

Trending