Set sancions a partits polítics per irregularitats en els comptes des de l’any 2015

Liberals, amb tres multes, és el que ha hagut d’afrontar més càstigs mentre que enguany l’òrgan fiscalitzador ha d’analitzar cinc infraccions més detectades el 2018 i el 2019

Els comptes de les campanyes electorals són part de la feina fiscalitzadora del tribunal.
Els comptes de les campanyes electorals són part de la feina fiscalitzadora del tribunal. Toni Solanelles

Des de fa uns anys, el Tribunal de Comptes té la potestat de sancionar aquells partits polítics que no segueixin el que està establert en la legislació que els regula així com les campanyes electorals. Des de llavors, l’òrgan fiscalitzador  ha obert fins a 25 expedients, dels quals, set han acabat provocant multes a quatre formacions. A banda, durant aquest any s’han d’incoar els processos referents a cinc irregularitats detectades en els comptes del 2018 i el 2019.

Així ho explica el mateix Tribunal de Comptes en la seva memòria anual. En ella recorda que la Llei de partits polítics i finançament electoral els hi va atribuir una “funció sancionadora” amb “les competències d’incoar, tramitar i resoldre els expedients” a les formacions, les candidatures electorals o les agrupacions de representants. I aquesta tasca la va començar a realitzar a partir de l’exercici 2015.

De l’anàlisi dels comptes presentats pels anys 2015, 2016 i 2017, així com els corresponents a les campanyes electorals de les generals i les comunals del primer dels tres exercicis, es van constatar 25 possibles infraccions. Per això, es van obrir expedients sancionadors. Divuit es van acabar arxivant, però en set es va confirmar les irregularitats i es va acabar imposant una multa. En global, 19.000 euros. La gran majoria ja s’han cobrat.

Els càstigs van afectar cinc formacions polítiques. En el cas de Laurèdia en Comú, es va imposar una multa de mil euros a l’administrador de la campanya electoral de les comunals del 2015. Per la seva banda, Liberals va haver de pagar tres sancions de 3.000 euros, el mateix import que les que van haver d’abonar el Partit Socialdemòcrata, Unió Laurediana i Podem.

El Tribunal ha continuat fiscalitzant comptes d’anys posteriors. Entre els de l’any 2018 i les generals del 2019 hi ha identificades quatre presumptes infraccions més i una del 2019. En la memòria s’indica que enguany es procedirà a incoar els pertinents expedients per resoldre si es poden arxivar o, en canvi, cal imposar noves sancions.

Comentaris (2)

Trending