Retorn a Casa de la Vall i recuperació dels actes més populars per celebrar la Constitució

L’històric hemicicle acollirà, per primer cop des de l’esclat de la pandèmia una sessió tradicional del Consell General i, al matí, hi tornarà a haver jornada de portes obertes i ball de sardanes a la plaça

Ballada de sardanes davant Casa de la Vall l'any 2019. EDUARD COMELLAS / CONSELL GENERAL

Casa de la Vall tornarà a ser l’escenari dels actes del Dia de la Constitució. La sessió tradicional d’aquella jornada recuperarà el seu escenari habitual, previ a la pandèmia, tres anys després. Posteriorment, el vestíbul acollirà la recepció de la síndica general, encara amb restriccions, tot i que amb més assistents que l’any passat i encara sense passamans ni convit. Al matí, es recuperen els actes més populars, entre ells la jornada de portes obertes a les dues seus parlamentàries.

L’esclat de la pandèmia va coincidir amb el que havia de ser la celebració de la Constitució, el 2020. Llavors, el confinament va obligar a suspendre qualsevol acte. El 2021, la jornada es va recuperar, però amb un format de mínims. Enguany, la millora de la situació sanitària permet fer més passos i arribar a una celebració, si més no, força similar a la del 2019.

Des de llavors, per exemple, no s’ha celebrat cap de les sessions tradicionals on pertoca, a Casa de la Vall. La necessitat de mantenir la distància de seguretat entre consellers generals així ho aconsellava. Això canviarà dilluns vinent. L’històric hemicicle tornarà a acollir els 28 parlamentaris. Allà s’hi llegiran els informes de les delegacions al Consell d’Europa i a l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE). Es recuperarà, doncs, una imatge habitual en aquestes jornades. També, la fotografia a les escales.

La millora de la situació sanitària també permetrà que el dia de la Constitució pugui apropar-se també als ciutadans. A diferència de l’any passat, es farà jornada de portes obertes tant a Casa de la Vall com a la nova seu del Consell General (de 10 a 14). La plaça acollirà també la ballada de sardanes i al centre de congressos l’ONCA oferirà el Concert de la Constitució.

Es pot dir que l’acte que encara patirà les restriccions sanitàries serà la recepció a la nova seu del Consell General. Continuarà sense fer-se el passamà i tampoc hi haurà el convit posterior. Això sí, hi ha més màniga ampla amb el nombre de persones convocades, que podrien arribar a les 200, en comparació a la cinquantena del 2021. Serà, però, un acte relativament breu: discurs de la síndica i tot just dues interpretacions del Cor dels Petits Cantors.