El PS proposa un “acord verd” per redefinir el model econòmic i social d’Andorra

López alerta que cal lluitar contra el canvi climàtic i apostar per la “transició ecològica” que, a més, assegura que pot comportar la creació de llocs de treball molt millor remunerats

El secretari del Consell i la síndica general, escoltant la intervenció de López.
El secretari del Consell i la síndica general, escoltant la intervenció de López. PS

Un “acord verd” que permeti “replantejar” de forma clara el model econòmic i social d’Andorra. És la proposta que ha elevat al Consell General el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López. El líder del PS ha defensat gairebé un programa de Govern que aposta clarament per una “transició” cap a una economia verda que, ha assegurat, pot generar entre 325 i 375 llocs de feina cada any, a més, amb una remuneració important.

López, en un discurs on ha fet poques referències a l’al·locució de dimecres de Xavier Espot i que, per moments, i amb la limitació temporal, s’ha assemblat al que seria propi d’un debat d’investidura, ha volgut fer públic la proposta, clarament ecològica, dels socialdemòcrates. De fet, ha posat en relleu que, al seu entendre, cal “un replantejament global” del model econòmic i social per crear “un de nou més productiu, més eficient, adaptat als nous temps, més democràtic i just”. La prioritat ha de ser, ha assegurat, combatre el canvi climàtic.

“Aquesta aposta “pot generar entre 325 i 375 llocs de treball nous nets anuals”, segons López, a més, amb remuneracions mitjanes per sobre de les existents al país. 

I la fórmula a seguir, ha apuntat, és “un acord verd” que aposti de forma decidida per la transició energètica. “Ha de ser la columna vertebral de l’economia andorrana de futur”, ha manifestat. I, de fet, ha indicat que, de retruc, també pot ser molt positiu a nivell laboral. I és que, ha afirmat, “aquesta aposta “pot generar entre 325 i 375 llocs de treball nous nets anuals”, a més, amb remuneracions mitjanes per sobre de les existents al país.  

López ha apuntat que l’acord verd pot establir “les bases d’un cercle virtuós” que “permet revertir els llastos profunds que coarten la capacitat d'Andorra per a aprofitar el seu propi potencial de desenvolupament”. Així, considera que els nous llocs de treball oferirien “uns  salaris  dignes” que permetrien incrementar el sou mitjà fins als paràmetres  de  la  Carta  Social  Europea.

L’aspecte ecològic també marca, segons el PS, les mesures a prendre en matèria d’habitatge. El seu líder ha apuntat que “és urgent un pla nacional de rehabilitació sostenible dels edificis”, però, al mateix temps, també demana “la implicació de l’administració per garantir l’accés” a pisos dignes i assequibles a gran part de la societat”.

En el seu discurs, López ha proposat quines haurien de ser, al seu entendre, les grans línies d’inversió de cara al futur. Projectes que, ha indicat, haurien de comptar en molts casos amb la col·laboració entre el sector públic i el privat. Entre elles, ha destacat les energies renovables, les infraestructures de recuperació de materials crítics, la bioconstrucció, la mobilitat sostenible, l’agroecologia o l’ecoturisme, entre altres. .

En l’àmbit de la mobilitat, el líder socialdemòcrata ha deixat clar que, al seu entendre, el ferrocarril ha de ser una aposta nacional clara. “És el  transport  col·lectiu  del  futur per arribar a Andorra”, ha afirmat. En aquest sentit, ha argumentat que s’ha de poder aprofitar la candidatura olímpica del Pirineu català i aragonès pels Jocs d’hivern.

Comentaris (3)

Trending