El PS acusa la fiscalia de fer política i voler-los expulsar del recurs per les restriccions Covid

El ministeri públic considera nul·les les firmes dels dos consellers generals socialdemòcrates que van adherir-se a l’acció de Terceravia per aclarir si les modificacions de la llei de seguretat pública i de sanitat s’adiuen a la Constitució

Els tres consellers del PS (Judith Salazar, Susanna Vela i Carles Sánchez) durant la compareixença.
Els tres consellers del PS (Judith Salazar, Susanna Vela i Carles Sánchez) durant la compareixença. PS

El Partit Socialdemòcrata (PS) ha acusat el fiscal general, Alfons Alberca, de fer més de polític que de jurista, i ha denunciat aquest migdia que el ministeri públic intentar evitar el debat sobre l’adequació a la Constitució de les restriccions previstes per la llei de seguretat pública i la de sanitat, arran de les darreres modificacions, i en relació amb la crisi sanitària del coronavirus.

El fiscal, en el marc dels informes relatius al recurs que ha estat admès a tràmit pel Tribunal Constitucional, considera nul el suport que dos consellers generals socialdemòcrates van donar als parlamentaris de Terceravia per poder promoure el recurs de constitucionalitat. I així ja manté que no caldria haver d’entrar a analitzar el fons de la qüestió perquè l’acció promoguda especialment per Terceravia no tindria el suport necessari.

Els consellers Carles Sánchez, Susanna Vela i Judith Salazar han exposat que la fiscalia, a través del seu màxim representant, Alfons Alberca, ha informat en el marc del recurs que Vela i Sánchez, que van firmar el recurs esmentat, no estan legitimats per fer-ho perquè quan al seu dia es van votar les modificacions legislatives hi van votar a favor. Salazar i Vela han estat especialment contundents amb Alberca, acusant-lo de fer política i no actuant com a jurista.

Els socialdemòcrates exigeixen a Alberca que “s’atengui a la Constitució” perquè “fa política quan no ho hauria de fer”; i li han recordat que si vol legislar, el que cal que faci és presentar-se a unes eleccions

Els tres consellers del PS han exposat les raons jurídiques i jurisprudencials per les quals consideren que el parer del fiscal no s’aguanta i esperen que el Tribunal Constitucional, alhora d’emetre sentència, no tingui en compta l’argumentari del ministeri públic. Però han estat molt més durs en criticar el comportament d’Alberca. Salazar ha reclamat al fiscal general que “no perdi de vista la seva funció constitucional de defensa, protecció i salvaguarda dels drets dels ciutadans i l’interès general”. I ha assegurat que l’actuació d’Alberca “frega més la política que l’activitat jurídica”.

Vela ha evidenciat que el comportament del fiscal general “ens preocupa molt” i, paral·lelament, ha defensat i agraït l’informe dels serveis jurídics del Consell General que sí que s’ha pronunciat sobre el fons de la qüestió sense posar en dubte la legitimitat dels parlamentaris. Els consellers del PS han evitat explicar quin és el posicionament de fons de la fiscalia perquè consideren que això pertoca fer-ho a Terceravia.

Malgrat que han evitat, també, demanar la dimissió del fiscal -a qui li han exigit, això sí, que reflexioni- i no han volgut valorar si segueix directrius governamentals, Salazar ha recordat que en el recurs ara en curs, el ministeri públic “no és cridat a defensar processalment el Govern” sinó que ha de vetllar per l’interès públic i general, i que aquesta era justament la pretensió dels socialdemòcrates en ajudar a promoure un recurs d’inconstitucionalitat, perquè essent una matèria tan nova com ho són les restriccions derivades de la pandèmia, estaria bé que l’Alt tribunal s’hi pronunciés.

“El nostre compromís és amb la ciutadania”, ha mantingut Judith Salazar, que ha reclamat que s’ha de “garantir la separació de poders” i que la Justícia “ha de ser independent” com ho ha de ser el legislatiu i l’executiu. Els consellers socialdemòcrates, que han defensat que res no impedeix que puguin donar suport a un recurs al TC per molt que votessin a favor de la modificació legislativa, han exigit a Alberca que “s’atengui a la Constitució” i han arribat a afirmar que si vol legislar, que es presenti a les eleccions.

I la preocupació dels socialdemòcrates ve donada també, pel fet que “no és un incident aïllat” sinó que hi ha hagut “altres incidents” -i ha citat Judith Salazar la “diferent vara de mesurar” entre les manifestacions de Vanessa Mendoza i la magistrada Canòlic Mingorance, totes dues davant de l’ONU; o la denominada ‘fiscalada’, quan el ministeri públic va telegrafiar a diferents consellers de la majoria un seguit de canvis legals que volia- que demostren, a parer del PS, que Alberca “fa política, quan no ho hauria de fer”. “No demanem la dimissió però sí que elevem una denúncia pública d’aquestes actituds més polítiques que jurídiques”.

Comentaris (4)

Trending