Progressistes-SDP vol parlar amb tots els altres partits per buscar “un acord polític nacional”

Jaume Bartumeu posa en relleu que l’actual situació del país, combinant els efectes de la pandèmia i de la guerra a Ucraïna és “d’emergència” i defensa que cal trobar aquest pacte per poder afrontar-la amb garanties

Jaume Bartumeu, durant la seva intervenció en l'assemblea.
Jaume Bartumeu, durant la seva intervenció en l'assemblea. PROGRESSISTES-SDP

Progressistes-SDP ha celebrat aquest dissabte la seva assemblea general anual que, en gran part, ha servit per analitzar l’actual situació política i per marca una estratègia de cara a les pròximes eleccions generals. La formació liderada per Jaume Bartumeu considera que Andorra ha d’afrontar una greu crisi -“una emergència nacional”- que fa necessari “un acord polític” com més ampli millor entre les diferents forces polítiques. I, per això, s’ha acordat el mandat per iniciar converses amb la resta de partits per esbrinar si aquesta possibilitat és realment factible o no.

Durant la trobada, els integrants de Progressistes-SDP han analitzat dues ponències. La primera, centrada sobre el proper escenari electoral. “Hem plantejat què volem, amb qui ho podem intentar aconseguir” ha explicat el seu president. Bartumeu ha remarcat que “hem donat el mandat a la comissió política nacional perquè iniciï contactes amb les diverses forces del país per veure si ens podem acostar al que ja fa mesos que defenso”. I aquesta idea, que ha recordat ja fa temps que la planteja, des de gairebé l’esclat de la pandèmia, apunta que “hi ha una situació d’emergència nacional” que suma les conseqüències del coronavirus amb els efectes de la guerra a Ucraïna. “Això ens porta a una crisi terrible”, ha afirmat.

L’habitatge ha estat l’altre gran tema abordat i amb una primera conclusió: cal tornar a posar sobre la taula la proposta d’impulsar una promoció pública de pisos a preu controlat a la borda de Sales

I, davant aquesta situació, considera que cal “un acord polític nacional que transcendeixi les diferències entre partits”. I Progressistes-SDP, entén, ha de ser la formació que intenti cercar aquest consens. “Mirarem de parlar amb tothom per esbrinar si pot haver un acostament que es tradueixi en aquest acord”, ha comentat en declaracions amb Altaveu. Tot i admetre que “ja sabem amb qui podem parlar amb més intensitat i amb qui amb menys”, ha apuntat que “vull ser coherent amb el que defenso i em crec”. Per això, “farem converses amb tothom”.

De fet, ha revelat que alguns d’aquests contactes ja estan en marxa. “Ja he fet alguna reunió que considero d’alt nivell i en tinc prevista alguna altra també. El calendari és ja; però també hi ha el nostre ritme i els dels interlocutors”, ha comentat. El que sí que ha deixat clar és que la seva formació vol jugar també en els pròxims comicis, sigui quin sigui el resultat d’aquestes converses.

“Hi serem a les eleccions. Si algú es pensa que no aniríem està molt equivocat. I si es pensava que donaríem només suport a algú cap aquí o cap allà, també”, ha manifestat. Així, ha advertit que “només farem pactes a canvi d’acords programàtics i no donarem suport a ningú”. I també ha remarcat que “si les altres forces es tanquen en no voler avançar cap a aquest acord polític, farem el que hem de fer”.

La segona ponència analitzada a l’assemblea versava sobre l’habitatge. S’han validat les línies generals, però la seva aprovació s’ha volgut deixar per a més endavant, “a l’espera d’un treball en comissió per seguir millorant-la”. Serà després de Meritxell, en una reunió del consell nacional, quan es torni a posar sobre la taula. Bartumeu ha explicat, això sí, que “ens ratifiquem en allò que proposàvem al programa del 2019: Govern té uns terrenys a borda de Sales comprats durant el mandat d’Òscar Ribas o allà s’ha de fer una promoció pública a un preu controlat”.

Assemblea progressistes-sdp

El líder dels progressistes ha advertit que aquesta problemàtica, sumada a altres, està fent que “la fractura social sigui cada dia més forta”. Així, ha lamentat que “estem fent un país que és una pretensió de Mònaco, però de menys categoria”.

Bartumeu ha valorat positivament l’assemblea. “Sortim contents, perquè hi ha hagut debat i això vol dir que hi ha intervencions diferents, algunes més radicals, altres més moderades”, ha comentat. En aquest sentit, ha recordat que era el primer cop que es podien trobar sense restriccions sanitàries i ha apuntat que “l’esperit era el de sempre”. Així, ha resumit que “ens ha anat bé, tant en la tonalitat com en l’acordat”.

Comentaris (4)

Trending