Pere López no preveu dimitir per l’afer del plagi del discurs en el qual la majoria suca pa

El líder socialdemòcrata assegura que des del partit ningú li ha demanat que renunciï al càrrec mentre que els presidents parlamentaris de DA, Liberals i CC carreguen amb duresa contra la situació i el cap de Govern lamenta una disculpa que “no ha estat a l’altura”

Lópz, durant la compareixença que ha fet davant els mitjans.
Lópz, durant la compareixença que ha fet davant els mitjans. G. P.

Pere López no preveu dimitir. Almenys així ho ha afirmat el president del grup parlamentari socialdemòcrata, un cop finalitzat el Debat d’Orientació Política. El líder del PS considera que cal “passar pàgina” sense renunciar “a la nostra proposta” i assegura que ha rebut cap petició interna per renunciar al càrrec per un afer del qual treu suc la majoria. Els líders de Demòcrates, Ciutadans Compromesos i Liberals han aprofitat per carregar amb duresa contra la còpia del document de Más País. En canvi, Xavier Espot prefereix no fer sang “d’un error humà”.

Un cop finalitzada la darrera jornada del Debat, marcada lògicament per l’afer -per exemple, vàries de les propostes de resolució presentades pels socialdemòcrates han estat refusades pels grups de la majoria, justament, per inspirar-se en el discurs de la polèmica-, López ha atès els mitjans de comunicació. Ha defensat que “com a partit, hem donat les explicacions que havíem de donar” i, preguntat directament sobre si es plantejava renunciar al càrrec, ha deixat clar que no ho preveu. “Als canals interns s’ha explicat i només he rebut missatges de suport i comprensió. Cap en la línia que vostè deia”, ha afirmat.

“Als canals interns s’ha explicat i només he rebut missatges de suport i comprensió. Cap en la línia que vostè deia”, ha afirmat el líder del PS

Sobre el discurs en si, ha volgut posar en relleu que la idea del “green new deal” que sortia al programa de Más País i que va acabar també al seu document “no té propietat intel·lectual sinó que està a l’abast de tothom”. Ha admès, però, que “les formes no han estat les adequades” malgrat que això “no treu que sigui un dels nostres pilars”. A la vegada, ha explicat que “es va encarregar una feina amb un discurs que recollís aquesta proposta, que és el que importa”.

Així, ha assegurat que “la idea va sortir del grup i es planteja l’enfocament que se li vol donar”. Posteriorment, “la feina la fan les persones que treballen amb nosaltres”, entre els quals l’assessor de comunicació, cessat la mateixa nit de dijous. I el que va passar és que “no vam parar prou curar amb les paraules que es van fer servir”. Per tant, i tret que alguna cosa canviï els pròxims dies, López entén que no ha de plantejar-se cap sortida.

En l’afer, però, ha continuat sucant pa els líders dels tres partits de la majoria, tant durant la sessió, com posteriorment. Carles Naudi, ha lamentat que “agafar una proposta copiada d’altres llocs i d’un altre país et fa qüestionar si s’han pres seriosament el debat” i s’ha mostrat “desil·lusionat” pel fet que “això acabi centrant la qüestió”. També ha advertit que “en dos anys passen moltes coses, però això sí que deixa una taca al currículum i dubtes de com es treballen els temes”.

Ferran Costa, descobridor del plagi, ha afirmat que les disculpes del socialdemòcrata “són un trist lament que em sona al del rei emèrit”

Per la seva banda, el president ‘taronja’, Carles Enseñat, ha recordat que el discurs “és tot copiat i plagiat” i, per tant, “cap proposta és seva”. Sobre les explicacions donades per López al ple ha apuntat que “no convencen”. Qüestionat per si, al seu entendre, el líder del PS havia de dimitir, ha evitat pronunciar-se tot indicant que “el que els caldria és una reflexió interna”.

El denunciant de la còpia, Ferran Costa, ha afirmat que les disculpes del socialdemòcrata “són un trist lament que em sona al del rei emèrit”. I és que, ha lamentat, “en el debat més important de l’any vam estar donant rèpliques a una proposta d’una formació d’extrema esquerra espanyola”, fet que suposa “una falta de respecte intolerable”. El parlamentari encampadà considera que això situa el PS “en una crisi de credibilitat important si realment només saben tallar i enganxar d’un altre partit”.

Més suau ha estat el cap de Govern, Xavier Espot. Pel que fa a les disculpes, no ha negat que “jo ho hauria fet de forma diferent i penso que no ha estat a l’altura”, però tampoc ha volgut fer massa més sang. “No crec que hagi de dimitir. L’error és humà; no ha comès cap delicte”, ha indicat, per deixar que, per a ell, continua sent “un interlocutor vàlid”.

Comentaris (17)

Trending