El pacte entre PS i Progressistes a Encamp trontolla amb la irrupció d’Agrupament Encampadà

Ara mateix l’entesa territorial socialdemòcrata està trencada perquè SDP no accepta que el seu candidat estigui per sota de la representant de la formació parroquial, que a més a més es considera “excessivament de dretes”

Membres del comitè local d'SDP han acudit al comú a cercar els formularis per a una eventual llista en solitari.
Membres del comitè local d'SDP han acudit al comú a cercar els formularis per a una eventual llista en solitari.

Maregassa en una de les parròquies on semblava que l’aliança socialdemòcrata podia estar més assentada. Ara mateix l’entesa territorial a Encamp entre Partit Socialdemòcrata (PS) i Progressistes està trencada perquè SDP no accepta que el seu candidat estigui per sota de la representant d’Agrupament Encampadà, que a més a més es considera “excessivament de dretes”. Fonts de les dues formacions coalitzades a nivell nacional han reconegut les diferències i el distanciament.

Certament, hores d’ara la situació encara es pot reconduir però també podria ser que els progressistes, que tenen a Encamp un dels pocs comitès parroquials forts, acabi configurant una llista alternativa. De fet, per posar pressió, aquest matí representants de l’esmentat grup local han acudit al comú encampadà a buscar formularis per a la inscripció d’una candidatura. La situació ara mateix està molt encrespada. I com a rerefons hi ha la inclusió d’Agrupament Encampadà en l’entesa parroquial.

Tot i que el clima està enrarit, ni una ni altra formació coalitzades a nivell nacional no temen per l’acord global

Abans de res, deixar clar, perquè així ho han assegurat fonts de les dues formacions que formen l’aliança socialdemòcrata, que la coalició nacional no perilla. Però, també és cert, el clima s’ha enrarit perquè és evident que els dos màxims dirigents nacionals de les formacions -Pere López i Jaume Bartumeu- estan al cas de la situació i avalarien les decisions de cadascun dels seus representants. En fi, un bon embolic.

Hi ha dos elements clau: els progressistes no veuen clar això d'anar de 3, tenint en compte que el pacte nacional suposadament era anar de 2 a les territorials. En les negociacions que el PS hauria fet amb Agrupament Encampadà, hauria acordat amb la formació parroquial que podria ocupar el segon lloc en la candidatura. De fet, va ser el propi agrupament qui va anunciar que seria Susagna Venable la segona de la territorial, darrere Marta Pujol (PS). El candidat proposat per SDP, Aaron Comella, quedava així relegat a la primera suplència.

Aquesta circumstància no ha estat acceptada pel comitè parroquial dels progressistes que, alhora, segons les fonts consultades, consideren que hi ha massa diferències programàtiques amb Agrupament Encampadà, amb una visió aparentment “excessivament de dretes”. Certament, els progressistes i la formació presidida per Joan Masjoan van fer una aliança per a les comunals, però des d’SDP es considera que una cosa és gestionar una parròquia i, l’altra, la visió d’Estat.

Uns i altres consideren que hi ha marge perquè la situació es recondueixi, però membres d’SDP ja han recollit els formularis per a una eventual llista en solitari

Des d’SDP, segons les fonts consultades d’uns i altres, no s’entendria com el líder nacional, Pere López, no ha cridat a l’ordre Agrupament Encampadà després que la candidata ‘in pectore’ de la formació parroquial en el marc del pacte, Susagna Venable, exposés sense embuts que l’acord en cap cas establia donar suport a una eventual investidura de l’esmentat López com a cap de Govern. “Sembla que hi ha qui no ha après de les ‘gallardades’”, han afirmat algunes de les fonts en referència a com va acabar el pacte de d’Acord, amb els liberals investint els demòcrates.

Les fonts del PS consultades han assegurat que esperen que en les properes hores es puguin reconduir les coses tot i que no està clar com perquè, segons els mateixos consultats, fins i tot abans de tancar l’aliança socialdemòcrata la formació liderada per Pere López ja havia establert contactes amb Agrupament Encampadà.

Comentaris (12)

Trending