L’oposició força Demòcrates a buscar el consens pel Raonador i Xavier Cañada guanya opcions

Els ‘taronja’ es queden sols apostant per Meritxell Massoni, nom al qual votarien en contra PS, Concòrdia i Andorra Endavant, i vista la possibilitat d’una elecció que es podria percebre com a imposada s’ha tornat a parlar i ara és el jurista, actualment a Govern, qui acabaria configurant en una candidatura acordada per tots

La seu del Raonador del Ciutadà està situada a Casa Bauró.
La seu del Raonador del Ciutadà està situada a Casa Bauró. ARXIU

Recta final per a l’elecció del Raonador del Ciutadà amb gir de guió (caldrà veure si definitiu després dels ja viscuts anteriorment). Demòcrates tenia la intenció de proposar Meritxell Massoni però s’ha trobat amb la negativa gairebé frontal dels grups de l’oposició. I, en aquest cas, l’amenaça de votar-hi en contra hauria provocat un replantejament. Ara per ara, s’estaria a prop de tancar un nom de consens: el de Xavier Cañada.

Les fonts consultades han coincidit a assenyalar que des de la bancada ‘taronja’ es va fixar, tal com ja va explicar Altaveu, que la seva proposta era la de Massoni. L’exconsellera comunal d’Escaldes-Engordany havia estat la tria i, no es pot negar, amb la seva majoria parlamentària tenien la possibilitat de tirar pel dret, ja que disposaven de prou vots per imposar la seva elecció. Això sí, sense consens. Sols. I davant la possibilitat d’escollir una Raonadora amb només el suport de la majoria finalment s’hauria optat per buscar una entesa.

I, ara mateix, tot fa pensar que el nom que permetria aquesta entesa és el de Xavier Cañada. Llicenciat en Dret a la Universitat de Girona. Actualment, exerceix com a advocat al gabinet jurídic del Govern, on va arribar el 2007. Al llarg de la seva etapa professional a l’executiu, també ha estat director del departament d’Afers Socials i, des de l’abril del 2022, forma part de la comissió de seguiment de l’Agència Nacional de Ciberseguretat. Prèviament, havia treballat durant cinc anys i mig a la direcció general de Justícia Juvenil i Mesures Alternatives de la Generalitat de Catalunya. I a Andorra ja havia estat funcionari de policia.

Meritxell Massoni, atenent la premsa durant la seva època de consellera comunal.

Relacionat

Meritxell Massoni es perfila com l’escollida per la majoria per ser Raonadora del Ciutadà

El perfil de Cañada, un cop fetes les entrevistes a tots els aspirants, sortia en la relació de noms que havien proposat els tres partits a l’oposició. Cert que inicialment semblava que era el torn de nomenar una dona per a liderar la institució. Concòrdia també veia -i veu- amb bons ulls Marta Alberch i Júlia Sánchez, igual que els socialdemòcrates. Com a darrera opció de les quatre apuntades, la formació que lidera Cerni Escalé també acceptava Massoni, però aquest nom no era admès ni per PS ni per Andorra Endavant, que sí que citava Cañada a banda de la seva aspirant preferida: la també vicepresidenta de la formació, Isabel Orobitg.

La pressió dels grups minoritaris, en aquesta ocasió, hauria, almenys per ara, sorgit efecte. Al llarg d’aquests dos darrers dies, els integrants de la comissió d’Interior haurien intentat apropar postures. I estaria a prop l’acord per proposar un nom de consens. Fins i tot, una candidatura que sigui signada per tots els consellers generals. De fet, algunes fonts apunten que ara “s’està ja preparant la documentació” i, per tant, es confia que es pugui presentar els pròxims dies, si res es torça, vistos els precedents.

En tot cas, una cosa sí que es té clara. L’elecció del Raonador ja no pot endarrerir-se més, vist que Marc Vila va acabar el seu mandat el mes passat i que, des de llavors, es troba en funcions. La voluntat és que el seu relleu sigui escollit en la sessió parlamentària prevista per al pròxim 1 de febrer. La comissió legislativa d'Interior hauria de beneir del tot la candidatura definitiva durant la setmana vinent.

Comentaris (21)

Trending