Neguit a Demòcrates per la indefinició d’Espot sobre la reelecció

Els càrrecs orgànics i els militants més implicats en la vida del partit esperen que dimecres de la setmana que ve el el cap de Govern anunciï en un congrés de tràmit que repetirà com a candidat

Xavier Espot en una reunió de l'executiva taronja recent.
Xavier Espot en una reunió de l'executiva taronja recent. DEMÒCRATES

El fet que el cap de Govern i president de Demòcrates, Xavier Espot, vagi allargant la decisió de fer pública la seva decisió de presentar-se a la reelecció està causant neguit en diversos sectors de la formació taronja. Especialment aquells càrrecs orgànics o institucionals que esperen tenir opcions de repetir. No hi ha ningú en el partit que no doni per fet que Espot tornarà a ser el candidat, però no s’acaba d’entendre tanta tardança en fer l’anunci. Esperen que dimecres de la setmana que ve, en un congrés de tràmit, el president anunciï el seu posicionament definitiu.

Les diverses fonts consultades admeten que de tots és sabut que Espot mostra senyals dubitatius en alguns moments i, de l’altra, extremadament rígids, estratègics i, fins i tot, calculadors. Però creuen que tanta incògnita -o diguin-li com vulguin, perquè tampoc no és ben bé aquest el terme- comença a desgastar massa la formació perquè pot generar la sensació que el cap de Govern, amb les dificultats que hi ha sobre la taula, dubta. Històricament, i no seria el primer líder de l’entorn dels partits antecessors a la formació que ara encapçala Espot, hi ha més d’un i de dos líders que preferien recollir precs i precs que no pas mostrar-se convincent d’entrada.

La manca d’un anunci oficial contrasta amb els fet que el propi Espot ha anat donant senyals a diverses persones, ha anat fent sondejos o duent a terme moviments per teixir aliances o cercar un entorn de confiança perquè li faci costat. Les fonts consultades esperen -encara que no està ni molt menys clar- que el president demòcrata faci el pas endavant o, com a mínim, enviï un senyal clar, dimecres vinent. Demòcrates celebra en un hotel de l’avinguda Meritxell un congrés ordinari reduït. Serà a les 7 de la tarda.

 

Els taronges celebren en un hotel de l’avinguda Meritxell un congrés ordinari reduït. Serà a les 7 de la tarda. Reduït perquè és tan de tràmit i ordinari que ni tan sols hi haurà una sola ponència. Només alguns parlaments en forma d’arenga dels principals responsables de la formació i un petit refrigeri

Reduït perquè és tan de tràmit i ordinari que ni tan sols hi haurà una sola ponència. Només alguns parlaments en forma d’arenga dels principals responsables de la formació i un petit refrigeri. Es preveu un congrés extraordinari posterior per establir les línies mestres del programa electoral i, llavors sí, encimbellar amb tota la força el candidat, l’aspirant a cap de Govern. Per aquest motiu no està clar que Espot acabi d’aclarir del tot el seu posicionament dimecres vinent. Les fonts consultades, orgàniques i institucionals, sí que esperen que enviï un missatge definitiu.

Cert és que hi ha molts càrrecs que estan a l’expectativa de la seva cadira. De fet, allargant la seva decisió, justament, Espot podria estar, justament, fent una mena de filtre. Poc li agrada al polític escaldenc que el condicionin. Hores d’ara, les dues persones que tenen més possibilitats d’acompanyar-lo en la llista nacional, en el segon lloc, són l’actual president del grup parlamentari, Carles Enseñat, i la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol.

El primer, de l’estricta confiança d’Espot i amb una relació mútua excel·lent, està collant molt fort per ser el número 2 de la candidatura. A més, la seva intenció seria assumir el lideratge de la Sindicatura en cas que Demòcrates la pugui comandar. De la seva part, Marsol hauria acabat arrencat finalment el compromís d’Espot que no haurà d’arriscar-se a acudir a les urnes via llista territorial. Una derrota als comicis seria una patacada massa gran per a una eventual final de carrera política per a una dona que, poc a molt, ha passat per tots els poders polítics (comú, legislatiu, executiu estatal) del Principat.

Comentaris (8)

Trending