La Mitra va retreure a l’Elisi que Macron s’hagués referit a l’avortament per la Constitució

Els grups parlamentaris guarden silenci en relació amb l’exhortació de Vives sobre com s’ha de legislar però el PS recorda que “ara ja no hi ha excuses per seguir avançant” en matèria social i de reconeixement de drets de les dones

Joan-Enric Vives i Emmanuel Macron en una trobada a l'Elisi.
Joan-Enric Vives i Emmanuel Macron en una trobada a l'Elisi. ARXIU

Els serveis del Copríncep episcopal van fer saber als seus homòlegs del president francès que no els havia agradat gens, ben al contrari, els havia causat un profund malestar, que Emmanuel Macron es referís en el marc de la seva salutació en motiu de la Constitució a la comissió que ha d’analitzar des del punt de vista institucional com fer encaixar l’avortament amb l’actual marc normatiu, sense haver de tocar la Carta Magna.

Des de l’Elisi hi ha cert neguit amb les posicions que es mantenen des de l’Església i, en concret, certs comportaments de l’arquebisbe d’Urgell i cap d’Estat mitrat, Joan-Enric Vives, que consideren, segons les fonts consultades, que s’excedeix en les seves prerrogatives institucionals i pot condicionar els avenços socials que eventualment reclami la ciutadania andorrana que, alhora, estan més d’acord amb els postulats que defensa França i dels quals Macron en vol ser abanderat com ara aspectes com el feminisme o la igualtat.

Relacionat

Salutació del Copríncep francès

Aquest retret de la Mitra a l’Elisi transcendeix ara, just l’endemà que l’arquebisbe Copríncep, Joan-Enric Vives, aprofités l’homilia de la missa de l’aplec de Sant Romà de Vila per exhortar als legisladors de com havien de fer la seva feina. Reformes les justes i mirant que “es mantingui” l’Andorra de fa vint anys, d’invent cap ni un i, això sí, protecció de la família, com més tradicional millor, i “sobretot dels nens”.

Macron, en la seva salutació en motiu de la celebració del 29è aniversari de la Constitució va ressaltar, entre altres coses de connotació social, “la creació, per iniciativa del Govern, de la comissió que reuneix la majoria de les forces polítiques representades en el parlament andorrà, encarregada d’analitzar l’adequació de les disposicions constitucionals a les demandes de la societat andorrana pel que fa a la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs. Al meu entendre, aquest plantejament forma part de la construcció d’una Andorra moderna que serà capaç, com ho ha demostrat al llarg dels segles passats, d’afrontar els reptes del futur”.

Sindicatura ha declinat posicionar-se com a màxim òrgan del poder legislatiu sobre l’homilia de Vives i ha derivat en els presidents dels grups parlamentaris. Tots han preferit el silenci. O no dir res, que deu ser el mateix

Aquelles paraules no es van posar bé a Vives i al seu entorn. Com tampoc no s’ha posat gaire bé la pregària de l’arquebisbe a Sant Romà de Vila. Però aquí, entre la classe política, oficialment, hi ha silenci. Sindicatura ha declinat posicionar-se com a màxim òrgan del poder legislatiu i ha derivat en els presidents dels grups parlamentaris. Tots han preferit el silenci. O no dir res, que deu ser el mateix. Sobre les paraules concretes de Vives i els seus exhorts tampoc n’ha volgut dir res el president socialdemòcrata, Pere López, però sí que ha tingut algun record per al cap d’Estat mitrat.

López ha explicat que hi ha sobre la taula “informes jurídics no pas demanats pels socialdemòcrates, sinó sol·licitats pel Govern i pels demòcrates que avalen solucions” en relació a l’avortament “dins del marc constitucional”, amb la qual cosa “ja no hi ha excuses per no seguir avançant”. “Les excuses tradicionals ja no s’aguanten”, ha refermat el parlamentari socialdemòcrata, que ha preferit no estendre’s més per l’obligació de reserva de què es va dotar la comissió que treballa aquestes qüestions.

L'arquebisbe i cap d'Estat, Joan-Enric Vives, just després d'una homilia.

Relacionat

Vives reclama al legislador que “no faci invents” i que “es mantingui” l’Andorra de fa vint anys

Però també ha enviat un dard enverinat a Vives atenent al fet que l’Església, en tan què institució i garant del Coprincipat, també forma part de dita comissió. “Tothom s’ha d’atendre a aquest deure de discreció” que des de Prat de la Creu mateix es va reclamar quan el cap de Govern, Xavier Espot, des del seu lloc al Consell General, va estendre la mà al PS per analitzar com fer encaixar avenços en relació amb la interrupció voluntària de l’embaràs sense haver de modificar la Carta Magna.

Comentaris (3)

Trending