Vives reclama al legislador que “no faci invents” i que “es mantingui” l’Andorra de fa vint anys

L’arquebisbe d’Urgell i Copríncep tanca el debat sobre l’avortament i els nous models relacionals afirmant que “la legislació ha de protegir les família” i “sobretot els nens” i recordant als polítics que els seus programes no contemplaven segons quins canvis

L'arquebisbe i cap d'Estat, Joan-Enric Vives, just després d'una homilia.
L'arquebisbe i cap d'Estat, Joan-Enric Vives, just després d'una homilia. Toni Solanelles

L’arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, ha tancat possibles debats sobre la despenalització de l’avortament i nous models de relacions familiars. En l’inici de la missa de l’aplec de Sant Romà de Vila, a Encamp, i més encara durant l’homilia ha afirmat que “la legislació ha de protegir les famílies” i que “no s’hi valen invents” en les reformes que es pretenguin dur a terme. “L’Andorra que m’agradaria que es mantingui” és la que va trobar quan “fa 20 anys” va aterrar al Principat com a bisbe coadjutor.

Vives ha deixat clar que, sobretot, s’han de protegir “els nens” i que “les reformes que es vulguin incloure al Codi de família vagin a favor de la família, dels joves, dels avis, dels malalts i dels més vulnerables”. Les asseveracions durant l’homilia del cap d’Estat mitrat s’emmarquen en el treball institucional que es fa per buscar mecanismes per avançar en el dret de les dones. Amb posterioritat a la missa no ha volgut fer més manifestacions públiques. Però sí que ha deixat clar que els precs fets en l’eucaristia en relació amb el Codi de família també valen per al Codi penal.

El ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, o la cònsol d’Encamp, Laura Mas, entre altres autoritats, han assistit a la missa de l’aplec, que ha presidit Joan-Enric Vives. En el marc d’aquest acte, que ha reunit un centenar i mig de persones, s’ha beneït una campana que s’ha reconstruït. Feia més de seixanta anys que la campana Jesús Maria, del darrers anys del segle XVI, presentava un tall profund que ara s’ha refet en una foneria especialitzada de València.

HOMILIA

Joan-Enric Vives ha fet les primeres proclames referides als legisladors només iniciar-se l’eucaristia. Després, durant l’homilia, s’hi ha esplaiat una mica més. S’ha referit a la pandèmia i les limitacions que ha comportat. També a les oportunitats o descobriments tals com els que possibiliten les noves tecnologies i noves de comunicació. Unes eines que tenen una doble vara de mesurar. La positiva que faciliten poder tirar endavant, per exemple, amb elements com el teletreball. Però també de negatives que fan que les persones quedin presos en grups socials que es retroalimenten i que no permeten escoltar altres veus, diferents opinions.

Joan-Enric Vives ha presidit l'eucaristia.
Joan-Enric Vives ha presidit l'eucaristia. Toni Solanelles

L’arquebisbe també ha fet referència a la guerra d’Ucraïna i ha parlat de la situació que pateixen els sirians. I abans de tornar a dirigir-se als legisladors andorrans, i després d’explicar què significa un aplec, una trobada com la que es vivia al pla de Sant Romà de Vila, s’ha referit a un proverbi africà que ha recitat en dues ocasions per remarcar-lo: “De lluny semblava un arbre, de més a prop vaig veure que era un home i quan ens vam asseure a taula vaig descobrir que era un germà.” Ha destacat, doncs, que no és fins que es tracten les persones que no es descobreix la humanitat en tota la seva extensió.

El cap d’Estat ha exhortat més els polítics, als quals ha demanat que se cenyeixin “als programes (electorals) amb allò que hi havia per fer i no als programes on no hi havia per no fer”

I ha estat aquí quan ha tornat a parlar del “bé tan gran com la família; el pare, la mare, els nens, els cosins”. I “hem d’acudir aquí” encara que actualment hi hagi “noves” formes de família per les reconstitucions de nuclis que es fan i altres formats similars. “Que el legislador andorrà tingui present aquest bé tan gran que és la família”, ha insistit. I hi ha afegit: “I que les reformes que es vulguin incloure al Codi de família vagin a a favor de la família, dels joves, dels avis, dels malalts, dels vulnerables”.

El Copríncep arquebisbe ha deixat clar que aquests han de ser “els grans ideals” i ha fet vots perquè els canvis que hi hagin d’haver no impliquin, alhora, grans canvis. “L’Andorra que m’agradaria que es mantingui” és que es va trobar “fa 20 anys”, quan el van designar auxiliar de Joan Martí Alanis camí de la successió. Aquest manteniment d’allò que era el que hi havia fa dues dècades “no depèn de mi, però sí dels catòlics”, ha assegurat. I ha fet un nou prec-clam: “Que els nostres legisladors siguin fidels.”

I aquí encara exhortat més els polítics, als quals ha demanat que se cenyeixin “als programes (electorals) amb allò que hi havia per fer i no als programes on no hi havia per no fer”. Per tant, i encara anant més enllà, ha reclamat que qualsevol canvi ha de passar, abans per “preguntar” a la ciutadania. O sia, per incloure qualsevol proposta en relació als nous models de família o de l’avortament en els programes electorals i que aquests siguin referendats, o no, a les urnes. “Aquest és el camí per fer les reformes”, ha conclòs.

Comentaris (49)

Trending