Majoria i PS recuperen en una nova llei electoral les millores per a discapacitats i vot per correu

Els quatre grups han tramitat el text, que vol garantir el dret dels col•lectiu, per la via d’urgència i amb el compromís de no fer-hi esmenes

El ple del Consell General de dijous passat.
El ple del Consell General de dijous passat. Consell General

Ho havien anunciat instants després que la votació al Consell General no permetés tirar endavant les modificacions a la llei electoral i ni 24 hores després han complert. Els grups de la majoria i el socialdemòcrata han entrat a tràmit aquest divendres una proposició de llei que recupera els canvis en la legislació que introdueixen millores per al col·lectiu de persones discapacitades i en el vot per correu. Els signants del text, entrat per la via d’urgència, s’han compromès a no formular cap esmena que pugui modificar-ne el contingut.

D’aquesta forma, Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos, però també el PS, volen recuperar les millores que introduïa el text definitiu de la proposició de llei. Aquest no va tirar endavant perquè, finalment i per sorpresa, Terceravia es va abstenir en la votació, fet que va impedir que aconseguís la majoria qualificada (tant entre els consellers generals nacionals com els sorgits de les territorials) que necessitava.

El text ja a tràmit inclou tots els punts que no van poder canviar-se en no superar el tràmit d’aprovació. És a dir, totes les esmenes que s’havien acceptat i transaccionat amb relació als drets de les persones amb discapacitat i per garantir el seu dret a vot. En el comunicat, es remarca que són “millores que, a causa del sentit de vot de Terceravia, no van prosperar”.

Una imatge del Consell General.

Relacionat

Terceravia fa naufragar un canvi ja per si descafeïnat de la llei electoral

La proposició de llei s’ha entrat amb caràcter d’urgència per no dilatar més en el temps la seva aprovació. A més, tant els grups de la coalició com el socialdemòcrata s’han compromès a no presentar esmenes que modifiquin el contingut intrínsec del text.

Els canvis garanteixen que no es podrà inhabilitar cap persona amb discapacitat a exercir el seu dret a vot. També que els comuns i el Govern hauran de facilitar el desplaçament de les persones amb problemes de mobilitat fins als col·legis electorals, que es podrà sol·licitar que una persona de la seva elecció els presti assistència per votar i, fins i tot, podran delegar el seu sufragi.

El text també obligarà que tot el material de vot sigui accessible: en braille, lletra ampliada, lectura fàcil, suport sonor, electrònic o llengua de signes. També hauran de ser accessibles les cabines aïlladores i totes les instal·lacions en general.

A banda de totes les millores que la nova proposició de llei planteja a favor del col·lectiu  de persones amb discapacitat, també incorpora millores amb la finalitat de facilitar la participació ciutadana en el procés electoral. Així, el vot per correu es farà extensiu a qualsevol persona que estigui a l’estranger el dia de les eleccions. També s’inclou la novetat del vot per delegació. Les persones amb alguna discapacitat, que es troben impossibilitades per votar o que tinguin una malaltia greu podran accedir a aquesta modalitat de vot. Això sí, ho hauran d’acreditar mèdicament i també notarialment.

Comentaris

Trending