Macron vol incorporar l'avortament a la Carta de drets fonamentals de la Unió Europea

França ha iniciat la presidència de torn de la institució continental amb un discurs del president gal i Copríncep

Comentaris

Emmanuel Macron durant el seu discurs aquest dimecres a Estrasburg.
Emmanuel Macron durant el seu discurs aquest dimecres a Estrasburg. ELYSÉE.FR

Vint minuts de discurs, abans d'un intens i dur debat. Emmanuel Macron ha assumit la presidència del Consell de la Unió Europea al parlament d'Estraburg. El president de França i Copríncep ha dit que vol que el dret a l'avortament i la protecció del medi ambient figurin a la Carta de drets fonamentals de la Unió Europea (UE).

Emmanuel Macron ha indicat que vol actualitzar la Carta de drets fonamentals, vint anys després de la seva promulgació en dos aspectes fonamentals; el reconeixement de l'accés a la interrupció voluntària de l'embaràs, i la protecció del medi ambient. Macron ho ha dit davant dels eurodiputats i davant també de la nova presidenta del Parlament, la maltesa Roberta Metsola. L'avortament està prohibit a Malta, com a Andorra, en tots els supòsits, i el país va incloure una condició al seu pacte d'adhesió a la UE que l'eximia de qualsevol acord general sobre la matèria.

La proposta sobre l'avortament ha rebut l'aplaudiment del bloc més progressista de Parlament, el qual ha estat molt crític amb l'elecció de Metsola com a presidenta, ja que ella mateixa havia votat en contra de diverses resolucions parlamentàries que cridaven a ampliar l'accés a l'avortament a causa de la llei del seu país.

Ha apostat pel diàleg amb Rússia per construir un nou ordre d'estabilitat

Macron ha apostat també pel diàleg amb Rússia per construir un "nou ordre d'estabilitat i seguretat" a Europa que conjuri "la tornada tràgica a la història" amb l'actual tensió per la crisi ucraïnesa. A més de rebutjar el recurs a la força, i a les amenaces, i defensar la sobirania de tots els estats, Macron ha proposat “construir un ordre europeu basat en els principis i regles que acceptem i que hem signat no contra ni sense, sinó amb Rússia fa 30 anys."No és una opció. La nostra història i geografia és tossuda. Per nosaltres, per Rússia i per la seguretat del continent, que és indivisible, necessitem aquest diàleg, un diàleg que ha de ser franc i exigent", ha explicat.  El president francès ha subratllat que "en les properes setmanes" els socis comunitaris hauran de discutir sobre aquest "nou ordre" per compartir-ho amb els seus aliats en el marc de l'OTAN (en referència als Estats Units) i després "proposar-ho a Rússia per a la seva negociació".

 Ha promès que la francesa serà una presidència "de la promoció dels valors" 

Durant el seu discurs davant l'Eurocambra, Macron ha promès que la francesa serà una presidència "de la promoció dels valors" i ha posat èmfasi en la necessitat de defensar l'estat de dret, dins i fora de la Unió Europea, davant de les tendències liberals. "Arriba una mena d'idea que en el fons per ser més eficaços cal revisar l'estat de dret", ha assegurat, i ha destacat aquest "combat ideològic que lliuren diverses potències autoritàries a les nostres fronteres". Macron ha advertit que "la fi de l'estat de dret seria l'arbitrarietat i la tornada als règims autoritaris". S'ha referit a Polònia,un altre dels països que restringeix el dret a l'avortament i la legislació del qual s'ha endurit en els últims anys, recordant que tots els països sobirans de la Unió Europea van acceptar els seus principis en adherir-se al club comunitari.

El president francès ha assenyalat tres "desafiaments" per "fer d'Europa una potència democràtica, cultural i educativa": el clima, la revolució digital i la seguretat. Macron s'ha referit a la immigració i ha apostat per protegir les fronteres comunes amb el reforç de Frontex i "fins i tot amb una força intergovernamental d'intervenció ràpida", i en col·laboració amb els països d'origen i de trànsit. Alhora, ha proposat "reforçar la cooperació" amb Àfrica perquè "part del futur d'aquest continent es juga allà".

 

 

 

Comentaris (11)

Trending