Liberals descarta ser al pacte d’Estat sobre la UE per la nul·la incidència que pot tenir

Un congrés extraordinari de la formació serveix per renovar l’executiva, que liderarà Cristina Rico, i en un treball conjunt amb la direcció sortint, es diu ‘no’ perquè no se saben “les conseqüències” del que s’està negociant però no es descarta defensar l’acord en el futur referèndum

Compassos inicials del congrés liberal.
Compassos inicials del congrés liberal. Toni Solanelles

Després de rubricar el text estabilitzat que defineix el pacte d’Estat sobre la Unió Europea (UE), Liberals d’Andorra, “gairebé per unanimitat”, ha decidit aquesta nit no sumar-se a la iniciativa perquè “no tens capacitat d’incidència” sobre el que s’està negociant i tampoc no es poden conèixer “les conseqüències” que tindrà tot allò amb què s’està treballant. Això no treu, però, que si l’acord final “és beneficiós per Andorra”, la formació acabi donant suport al text en el futur referèndum.

Així ho ha explicat la nova presidenta de Liberals, Cristina Rico, després d’un congrés extraordinari que ha servit per validar la nova executiva i que ha tingut com un punt principal de debat la qüestió sobre la UE i el pacte d’Estat. Rico, una vegada acabada la trobada, amb uns 25 assistents, ha assegurat que vist que fa molt poc que hi ha hagut eleccions i canvi de Govern, li toca a aquest negociar amb Brussel·les. I després de valorar pros i contres, en un treball conjunt entre la direcció sortint i la nova executiva, i d’exposar-los a la militància, aquesta majoritàriament ha decidit quedar-se al marge del pacte d’Estat.

Rico: “No som antieuropeistes i, és més, creiem que molt probablement el futur d’Andorra passa per Europa”

La nova presidenta de Liberals -en les vicepresidències l’acompanyen Jordi Cerqueda i Víctor Pintos- ha deixat clar que “no som antieuropeistes i, és més, creiem que molt probablement el futur d’Andorra passa per Europa”, però una altra cosa és el que s’està fent i de quina manera. Rico ha deixat clar, per iniciativa pròpia, que la negativa al pacte d’Estat no és pas cap reacció adversa a Demòcrates pel fet de no haver respectat aquests “un pacte escrit, aquest sí” per les eleccions generals que manava que en cas de victòria en la territorial d’Ordino el seu candidat accediria al Consell General.

La nova líder liberal ha sigut prou dura amb Demòcrates, respecte de qui ha mostrat “una profunda decepció” i ha assegurat que “vista l’experiència que hem tingut, no ens mereixen cap tipus de credibilitat”, però Rico ha tornat a insistir que no ha tingut res a veure en la decisió respecte d’Europa.

ACTUALITZAR EL PARTIT I COMUNALS

Rico, amb Cerqueda i Pintos, però també amb Mireia Martí, Alex Villagrassa, Gerard Estrella, Eric Bartolomé i els representants dels joves que s’escaiguin, i també dels comitès parroquials més enllà d’una delegada de polítiques d’igualtat, assumeixen el repte de tirar endavant el partit i “actualitzar la ideologia liberal” alhora que canviar la imatge i donar un tomb a la formació, que és “petita” i, això també, no els permet assumir el volum de feina que dona un pacte d’Estat sobre Europa malgrat que en faran el seguiment per via de la comissió de Política Exterior on hi és el conseller Víctor Pintos.

IMG 1518
La nova executiva a excepció de Mireia Martí: Gerard Estrella, Jordi Cerqueda, Cristina Rico, Víctor Pintos, Àlex Villagrassa i Eric Bartolomé.

Cristina Rico ha assegurat que “creiem que la nostra ideologia és la millor opció” i s’ha de continuar treballant perquè torni a fer taca d’oli al Principat. “Volem marcar aquesta nova etapa sense renunciar al nostre relat, amb encerts i desencerts, i explicant d’on venim i cap a on volem anar”. I una de les primeres coses en què “estem enfocats” seran les eleccions comunals del proper mes de desembre.

Davant d’això, l’executiva del partit ja ha fet una crida a la reorganització dels comitès parroquials per poder-hi mantenir les trobades que calgui i avaluar les “particularitats” de cada parròquia i a partir d’aquí definir “les solucions més adients en coherència amb el propi partit”.

Comentaris (5)

Trending