Europa reclama que el Raonador pugui impugnar directament les lleis davant el Constitucional

La Comissió de Venècia del Consell d’Europa demana una reforma de la Carta Magna perquè el defensor del ciutadà tingui més poder i la seva tasca pugui ser més independent

Comentaris

El raonador del ciutadà, Marc Vila, davant la seu de la institució amb membres de la Comissió de Venècia.
El raonador del ciutadà, Marc Vila, davant la seu de la institució amb membres de la Comissió de Venècia. raonador del ciutadà

El Consell d’Europa reclama que el Ronador del Ciutadà tingui “la possibilitat d'impugnar la constitucionalitat de les lleis i altres reglaments davant el Tribunal Constitucional” i que, en general, se’l doti de més poder institucional i, sobretot, de més mitjans i més elements que n’assegurin la seva independència. Així ho indica un dictamen de la Comissió de Venècia de dit organisme internacional que respon a una consulta feta pel Principat. Per tot plegat, el Consell d’Europa és partidari d’una reforma de la Constitució.

En les conclusions del seu informe, i després de celebrar “els esforços i la voluntat d’enfortir la institució” del Raonador del Ciutadà que haurien fet les autoritats andorranes, també deixa clar la Comissió de Venècia que no li pertoca a ella identificar exactament quines són les reformes legals necessàries per tal que dita institució es converteixi realment en una defensora real dels drets humans. Amb tot, però, es deixa clar que calen canvis constitucionals per tal que la Carta Magna reguli directament el procediment per a l’elecció i renúncia de l’’ombudsman’.

Recorda l’ens del Consell d’Europa que totes les reformes constitucionals “són difícils d’aplicar a Andorra”, però demana que es considerin de forma seriosa per aconseguir dotar el Raonador del Ciutadà del pes i el rang que hauria de tenir per alinear-se a les normes internacionals i, en aquest sentit, la Comissió de Venècia recomana que la llei que regula la figura del Raonador del Ciutadà tingui el “grau adequat i estigui dotat de recursos econòmics suficients”, que s’haurien de tenir presents en el pressupost per a l’any que ve.

Demana també Europa que “el nomenament i la destitució del Raonador estiguin millor regulats a la Llei, en particular mitjançant majories qualificades més elevades per al seu nomenament i cessament i procediments més clars i coherents per a la destitució” i que “s’ampliï la immunitat funcional al personal decisori del Raonador i més enllà del seu mandat, per qualsevol acte comès en la seva funció oficial durant el seu mandat”.

També reclama la Comissió de Venècia que la institució actualment liderada per Marc Vila “tingui accés a tots els documents rellevants, inclosos els que puguin ser privilegiats o confidencials; que la llei estableixi la possibilitat d'accés físic als espais d'interès del Raonador, inclosos els llocs de detenció i tenir contacte sense restriccions amb els detinguts”. Finalment es recomana que “es reguli millor la cooperació amb la societat civil a la llei i que es fomenti la conscienciació del mandat i el paper de la institució”, una qüestió en relació amb la qual la Comissió de Venècia “resta a disposició de les autoritats andorranes per a més ajuda”.

Comentaris (12)

Trending