Espot afirma que un sí a l’acord d’associació “confortaria” els Coprínceps

El cap de Govern recorda que tant Macron com Vives, a través dels seus representants, han participat en la negociació i que, malgrat que no imposaran cap postura en el referèndum, s’ha de tenir en compte que tots dos tenen “una visió europeista”

Espot, durant la sessió de Consell a Casa de la Vall.
Espot, durant la sessió de Consell a Casa de la Vall. SERGI PÉREZ / CONSELL GENERAL

Xavier Espot considera del tot lògic que, com ha indicat el representant personal del Copríncep francès, Patrick Strzoda, el model d’Estat no perilli malgrat el resultat que es pugui donar en el referèndum sobre l’acord d’associació. Ara bé, ha deixat clar que la posició tant d’Emmanuel Macron com de Joan Enric Vives és favorable al conveni. Entre altres coses, pel fet que han participat en la negociació. El mandatari també ha tornat a valorar positivament el resultat de l’acte públic de dimarts, tot apuntant que és un bon senyal que les principals crítiques siguin, bàsicament, per la forma.

Consultat sobre les declaracions fetes per Strzoda durant la compareixença d’aquest dijous davant la premsa andorrana, Espot considera que “d’això no hi havia dubte”, ja que “l’estructura institucional del país a través del Coprincipat no es posa en entredit en funció del resultat del referèndum”. El missatge, però, no deixa de ser positiu, en el sentit que es respectarà la decisió del poble.

Ara bé, Espot també ha volgut posar en relleu un punt clau. “A ningú se li escapa que el president de França i Copríncep i l’arquebisbe i Copríncep són dues persones que a través dels seus representants han participat en la negociació i que el resultat s’ha alimentat de les seves aportacions”, ha manifestat. Per tant, el text final agrada als dos caps d’Estat que, a més, “per la seva doble condició tenen una visió europeista”. Així doncs, ha remarcat que “un resultat favorable, des de la discreció que han d’adoptar, els confortaria en les seves posicions respectives”.

Així ho ha explicat Espot després de la recepció al Consell General, un acte que ha tingut el discurs del síndic general, Carles Ensenyat, com a eix central. Una al·locució amb la qual el cap de Govern coincideix. “Parlem de dos moments, la votació de la Constitució i l’actual, que presenten similituds”. I ha acceptat que, llavors, “hi havia suspicàcies i pors quan, amb la perspectiva del temps hem vist que el text ha estat bàsic per a la prosperitat econòmica i social del país”.

Ara, també existeixen. I, per tant, “hem de ser capaços de rebatre-les responent les preguntes i explicant com són les coses”. En aquest sentit, ha valorat el bon resultat, al seu d’entendre, de la reunió pública de dimarts passat. De fet, s’ha referit al fet que moltes crítiques aparegudes a les xarxes socials feien més referència al to, a vegades amb humor, que havia fet servir el presentador, el periodista d’RTVA Gabriel Fernández, que al fons.

“Si els retrets que hi ha són sobre la forma de l’acte, no sobre el fons, sobre el contingut del que es va explicar, això vol dir que la gent s’està tranquil·litzant”, ha comentat. I, per tant, en opinió d’Espot, “es confirma que és un bon acord per a Andorra, que salvaguarda les especificitats i ens dona accés al mercat interior amb les oportunitats que suposa”.

Comentaris (11)

Trending