Espot adverteix que l’evolució de l’IPC condicionarà les decisions sobre “salaris i lloguers”

El cap de Govern afirma que l’augment de la inflació “no és una bona notícia” i torna a fer una crida per assolir un acord entre patronal i sindicats per als sous

Xavier Espot en una imatge d'arxiu.
Xavier Espot en una imatge d'arxiu.

“No són bones notícies”. Així ha reaccionat el cap de Govern, Xavier Espot, en ser preguntat per la dada avançada d’IPC del mes de setembre que situa la inflació en el 6,1%. Espot ha reconegut que la situació d’encariment de preus “afecta la vida quotidiana” dels ciutadans, sobretot els més vulnerables i per tant, ha garantit que aquest condicionant “impregnarà les decisions que haguem de prendre d’aquí a final d’any en matèria de salaris i lloguers”.

El cap de Govern ha explicat que s’està acabant d’ultimar el text que ha de permetre eliminar la pròrroga forçosa dels contractes en alguns casos. La previsió és que es pugui tenir enllestit “en les properes setmanes” i ha insistit que serà “una llei ponderada, prudent i moderada”. En aquest sentit, tot i no voler avançar-ne detalls, ha reiterat el “compromís electoral” per trobar “un terme mig” per poder anar “liberalitzant un sector que està molt intervingut”. “Però d’una manera molt prudent i més veient aquestes circumstàncies”, ha advertit, afegint que s’establiran “unes salvaguardes que facin que amb la problemàtica que tenim de l’habitatge la gent no es trobi absolutament desemparada”. Per tant, ha deixat clar, “aquesta decisió es prendrà en base a com estigui evolucionant l’IPC”.

Qüestionat sobre les peticions perquè no es faci encara la descongelació, ha demanat “no posar la bena abans de la ferida” i que les valoracions es facin “quan s’hagi aprovat el projecte de llei i se sàpiga en què es concreta la descongelació”. Espot ha recordat que la descongelació seria “molt progressiva atenent a les circumstàncies econòmiques i socials”, per la qual cosa el resultat de la inflació “ens obliga a replantejar aquesta qüestió”. I és que també ha d’anar lligat a l’entrada al mercat de pisos a preus assequibles. Així, doncs, ha conclòs, “no s’establirà una descongelació absoluta de tots els contractes, sinó que serà d’una manera molt quirúrgica i amb prevencions i salvaguardes que protegeixin la part més feble que és el llogater”.

SALARIS

L’altre debat que hi ha sobre la taula és el dels salaris. Espot ha reiterat que en el cas del salari mínim “no hi ha dubtes que s’incrementarà com a mínim l’IPC” i fins i tot ha obert la porta a que pugui ser “una mica més”.

Per a la resta, ha insistit en la necessitat que el diàleg social “fructifiqui” perquè segons ha detallat, “a ningú se li escapa que no es pot no contemplar un increment de salaris”, però des del seu punt de vista, com passa en qualsevol altre país, la decisió ha de sortir d’un acord entre patronal i sindicats. “Nosaltres ens hi esforçarem tant com calgui perquè aquest acord s’assoleixi”, ha afirmat, però no ha volgut explicar què passaria si no fos així “perquè sinó condicionaria el resultat del diàleg”.

Finalment i en relació amb l’elaboració del pressupost per al 2024, ha assegurat que “es fonamentarà en les dades més actualitzades possibles en matèria d’IPC”, tot i estar molt condicionats per la volatilitat del moment.

Comentaris (14)

Trending