L'esmena a l'Institut de l'Habitatge obre la caixa dels trons entre majoria i oposició

Intercanvi de retrets amb Filloy acusant el PS de "posar pals a les rodes" i Camp dient que el Govern "és el problema i no la solució"

El ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy. RTVA

L'esmena del PS al Projecte de llei de creació de l'Institut Nacional de l'Habitatge d'Andorra ha posat de manifest les diferències entre els socialdemòcrates i el Govern la majoria la que és sobre una de les grans preocupacions dels ciutadans. L'intens debat ha acabat amb el rebuig de l'esmena.

L'esmena ha estat defensa per Carles Sánchez. "No estem d'acord amb la necessitat de l'Institut i no compartim la seva definició plena com a òrgan tècnic". Considera que la solució a un problema general del mercat i generat pel mercat "no ha de passar per l'eixamplament del mercat i no pot fiar-ho tot a l'Institut". 

El ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy ha dit que la creació de l'Institut és un compromís electoral. "Per a nosaltres és una eina clau per al finançament dels futurs habitatges socials o de lloguer moderat". Ha recordat que ja s'ha tancat un conveni amb el comú d'Andorra la Vella. Ha criticat al PS per posar "pals a les rodes a les polítiques d'habitatge". Ha defensat que "la creació d’un ens que ja existeix en altres països del nostre voltant és necessari i una obligació per aquest govern, per facilitar l'accés a l'habitatge". Ha lamentat que el PS hagi presentat l'esmena a la totalitat  sense una proposta alternativa que pugui ser analitzada, el que és "un fet reprovable".

Per Filloy, l'Institut "és una solució que busca l'equilibri de tots els interessos" i ha fet esment a la recent sentència del Tribunal Constitucional (TC) que ha confirmat la legalitat. de la mesura i ha destacat que busca garantir l'accés al mercat de l'arrendament. La consellera no adscrita, Carine Montaner ha votat en contra de l'esmena perquè creu que és necessària la creació de l'Institut.

Ha reconegut que el problema de l'habitatge és una de les principals preocupacions de la població i que s'han d'esmerçar tots els esforços per trobar una solució. Des de Terceravia, el conseller Joan Carles Camp, ha acusat al Govern "d'estar tensant el mercat de lloguer. Són el problema i no la solució". Per Camp, aquest projecte de l'Institut "no solventa el problema i en crea de nous". Ha subratllat que la majoria ha presentat 49 esmenes al text. "Volen distreure a la ciutadania, quan en realitat el problema el tenen amb els comuns", ha dit Camp, per anunciar que votarien a favor de l'esmena socialdemòcrata. Ha tancat la seva intervenció opinant que hi ha "una bena als ulls" pel que fa a la llei del sòl i s'ha preguntat què han fet els comuns dels terrenys que han rebut per la cessió obligatòria.

Pel liberal Ferran Costa, el projecte "és ambiciós i permetrà la promoció d'habitatge de lloguer". Segons el conseller, la creació de l'Institut no és un invent nou. Ha contestat Camp dient que els seus arguments són "fal·làcies" i ha criticat l'oposició amb l'argument que "l'únic que saben fer quan parlen de l'habitatge és posar entrebancs". En els mateixos termes que Costa s'ha expressat el demòcrata Carles Enseñat. Ha afirmat que l'Institut Nacional de l'Habitatge és la solució per a la crisi immobiliària i financera.

Durant la maratoniana sessió d'aquest dijous, que ha començat a dos quarts de deu del matí, s'ha aprovat el projecte de llei d'esports electrònics, el de serveis de confiança electrònica i s'ha pres en consideració de la Proposició de llei de modificació de la Llei 11/2008, del 12 de juny, de fundacions.

Etiquetes: