Proposats Espot, Cinca, Alberca o Fiñana com a compareixents al Congrés per l’‘Operació Catalunya’

Els grups parlamentaris espanyols tenen tota aquesta setmana de marge per demanar testimonis per a la comissió d’investigació, en què hi ha força noms -el PSOE i Sumar, ERC i Junts ja han fet arribar les seves peticions- relacionats amb la derivada andorrana del cas que es repeteixen

Comentaris

Xavier Espot aquesta tarda a l'hemicicle del Consell General.
Xavier Espot aquesta tarda a l'hemicicle del Consell General. SFGA

Si d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) o Junts depengués, en la comissió d’investigació que s’ha de posar en marxa en breu al Congrés de Diputats espanyol sobre la denominada ‘Operació Catalunya’ hi hauria de comparèixer el cap de Govern, Xavier Espot, i també moltes altres persones vinculades amb la derivada andorrana del cas. Els grups parlamentaris espanyols tenen tota aquesta setmana de marge per demanar compareixents per a la comissió d’investigació, en què hi ha força noms -el PSOE i Sumar també han fet arribar les seves peticions- que coincideixen.

Un dels noms que figuren en les tres llistes és el de l’empresari andorrà i accionista de BPA fins a la seva nacionalització Higini Cierco. ERC també sol·licita la presència a la comissió legislativa de Ramon Cierco i de qui va ser CEO de l’entitat bancària, Joan Pau Miquel, sol·licitat per Junts, també. El grup parlamentari plurinacional, format per PSOE i Sumar, ha sol·licitat 22 compareixents, entre els quals l’expresident espanyol Mariano Rajoy o els exministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz. Tots amb vincles amb la derivada que afecta Andorra. Aquests noms també estan en el llista d’ERC, que inclou fins a 63 noms, Espot inclòs. Junts, que ha posat sobre la taula fins a 93 possibles compareixents, també cita l’actual cap de Govern del Principat. Però ho fa en qualitat d’exministre de Justícia.

El Congrés espanyol durant la sessió constituent.

Relacionat

En marxa la ‘cuina’ del Congrés per formar la comissió que ha d’investigar l’‘Operació Catalunya’

ERC, com a impulsora de la comissió que és, ha fet una proposta de funcionament de l’organisme legislatiu i dels objectius i qüestions a investigar per part de la mateixa. Entre altres qüestions es planteja “investigar la possible existència d'enllaços entre trames parapolicial i política amb el FinCEN, SEPBLAC, UIFAnd o altres organismes internacionals que van poder propiciar intervencions d'entitats bancàries”. També es preveu “conèixer al detall les armes i dispositius a disposició dels estaments policials al marge de la llei, conèixer-ne l’ús disposat, així com els arxius, enregistraments i expedients dels ciutadans i estaments investigats i espiats de manera irregular per la trama parapolicial”.

Una de les qüestions que pretén ERC de la comissió és “investigar la possible existència d'enllaços entre trames parapolicial i política amb el FinCEN, Sepblac, UIFAnd o altres organismes internacionals que van poder propiciar intervencions d'entitats bancàries”

Una altra de les qüestions que hi ha sobre la taula, i que podria també entroncar amb Andorra, seria el fet d’“analitzar les actuacions del ministeri d’Interior en relació amb les presumptes irregularitats que vinculen els cossos i comandaments policials a la denominada ‘Operació Catalunya’ així com de les partides pressupostàries reservades a les denominades ‘despeses reservades’.”

En la relació de noms citats pels grups parlamentaris o partits que fins ara ja s’han pronunciat, i que tinguin relació amb Andorra, hi ha diversos noms de l’entorn policial o del ministeri d’Interior espanyol que es repeteixen tant entre els socialistes com els republicans. Així, Francisco Martínez, Ignacio Cosidó, Eugenio Pino, Marcelino Martín Blas, Celestino Barroso o Bonifacio Díez Sevillano. També demana ERC la presència, de nou, de José Manuel Villarejo, el controvertit comissari de policia espanyol ja jubilat.

Els republicans amplien molt més l’abast dels compareixents que vol demanar. I només si se citen els que tenen una relació directa, directíssima, amb la derivada andorrana. Així, en relació amb ciutadans andorrans, a banda d’Espot, els germans Cierco i Miquel, ERC també voldria la presència de l’exministre d’Afers Exteriors Gilbert Saboya o l’actual cap de la UIFAnd, Carles Fiñana. Més enllà d’aquests noms, també se sol·liciten com a compareixents excomandaments polítics espanyols que haurien fet d’enllaç en contactes poc clars amb autoritats andorranes o dirigents o persones vinculades al FinCEN i institucions americanes.

El controvertit José Manuel Villarejo.

Relacionat

Espanya té classificats com a secrets 35 documents sobre Andorra vinculats a l’‘Operació Catalunya’

Així, la llista republicana inclou noms com el de l’exsecretari d’Estat de Comerç espanyol Jaime García Legaz o l’excap de gabinet del PP Jorge Moragas. També els advocats catalans Agustí Carles i Pau Molins. O el detectiu Francisco Marco. En relació amb els Estats Units tres noms prou significatius: Jennifer Shasky Calvery (FinCEN), Anton Smith (conseller econòmic al seu dia de l’ambaixada americana a Madrid) i Marc Varri (enllaç de l’FBI també al seu dia a l’ambaixada espanyola que va venir oficialment almenys un parell d’ocasions a Andorra).

I qui posa encara més noms sobre la taula vinculats directament amb Andorra és Junts. Varri, García Legaz o Moragas també estan a la llista. I també Saboya i UIFAnd. Però la formació catalana va més enllà i ha proposat també la compareixença d’Alfons Alberca -exfiscal general-, de l’expresident del Tribunal de Corts Josep Maria Pijuan, de l’exministre de Finances i actual component del consell d’administració de la CASS Jordi Cinca, de l’exdirectora de l’INAF i auditora de KPMG Maria Cosan i del seu antecessor, un Carles Salvadó que també va ser administrador de BPA només ser intervinguda.

Comentaris (14)

Trending