El desacord sobre el pacte d'Estat per les pensions de la CASS ajorna el debat a dijous vinent

El PS no ha acceptat la proposta de la majoria al Consell General que les decisions s'adoptin per majoria simple a la comissió de Finances

Una votació en una sessió de Consell General. Consell General / E.Comellas

El desacord sobre el pacte d'Estat de les pensions s'ha ajornat a la sessió del Consell General de la setmana vinent ja que aquest dijous, tot i una aturada d'una hora per acostar les posicions no hi ha hagut consens. El PS no ha acceptat que les decisions s'adoptin per majoria simple a la comissió de Finances ja que considera que és tema que ha de tenir una més gran participacio. La sessió s'ha prolongat més de set hores.

Des del grups de la majoria, Ferran Costa, Carles Naudi i Carles Enseñat, han recalcat que el sistema és insostenible i han dit que cal revertir la situació per garantir la sosteniblitat de les pensions. Han demanat el consens de totes les forçes polítiques de la Cambra perquè, segons Naudi, "els estudis actuarials són prou clars". Per Naudi, "l'acord és un primer pas, però la qüestió de les pensions de jubilació es reformarà per consens, amb transparència i caràcter públic". L'objectiu és que compareguin tots els assessors i tècnics que calgui. Han de ser proposats per tots els grups del Consell, després és consensuarà una llista i hauran de comparèixer abans del 15 de juliol. "La solució al problema de tots, ha de sortir del treball de tots", ha dit Enseñat.

La majoria creu que "val la pena simbolitzar de manera molt clara "la importància d'un pacte d'Estat per aquesta qüestió" recordant que la CASS havia fet una crida al consens i l'aplicació de mesures immediates. Ha afegit que "apostem per una proposició de llei de totes les forces del Consell per afrontar la problemàtica, Si no fos possible, donem el nostre compromís a presentar un text amb solucions"

El socialdemòcrata Pere López s'ha mostrat en desacord amb l'esmena presentada per la majoria que les votacions que es facin a la comissió de Finances sobre la CASS es puduin decidir per majoria simple. Ha proposat un gran pacte nacional "perquè de la manera que s'ha decidit la votació a la comissió serà la majoria la que decidirà el futur de les pensions en aquest país".

Pere López ha expressat el seu malestar per la forma d'actuar de la majoria que "també ho ha fet d'esquenes a la societat andorrana"

Ha expressat el seu malestar per la forma d'actuar de la majoria que "també ho ha fet d'esquenes a la societat andorrana" i ha afirmat que "estem d'acord que calen reformes per a les pensions de jubilació, però amb tots els col·lectius afectats. El consens sembla que s'ha esfumat del seu discurs ara que parlem de pensions". No ha trobat coherent que els cinc components de la comissió de finances decideixin abans del 15 de juliol el futur de les pensions. Ha criticat que el president de la CASS i altres entitats del país no han tingut el text ni les esmenes i desconeixien en major o menor mesura l'objecte de debat. El ministre de Finances, Eric Jover ha repost López manifestant que l'acord que es busca és fruit del pacte d'Estat i que ell mateix es va reunir amb els actors. S'ha referit a la coordinació entre el Govern i les forces de la majoria i avança que es buscarà una solució de consens. Pel conseller socialdemòcrata, però, "el pacte d'Estat s'ha transformat en un acord on la clau de volta és el dictamen del Consell General".

La consellera no adscrita, Carine Montaner després d'anunciar el seu vot favorable al pacte ha remarcat la importància d'actuar d'una manera urgent. "No seran mesures populars, evidentment, però és la nostra responsabilitat garantir unes pensions dignes. Haurem d'escoltar la societat i arribar a un consens". Josep Pintat, de Terceravia, ha demanat a la majoria "que deixin d'espantar a la ciutadania amb les pensions i no passem més missatges alarmistes". Ha dit que hi ha 1.400 euros al fons de reserva. "Nosaltres tenim la mà estesa per fer pactes d'Estat", ha indicat. "Per Terceravia un sistema de pensions hauria de ser suficient, equitatiu i sostenible".

Etiquetes: