El sou dels consellers generals a ple temps queda limitat a dues vegades el del parlamentari ras

La Junta de Presidents ho ha aprovat aquest dijous així com la regulació de les dietes que només es podran rebre del Consell i no dels grups parlamentaris

Comentaris

Una imatge de la reunió de la Junta de Presidents.
Una imatge de la reunió de la Junta de Presidents. ALTAVEU MÈDIA

L'arribada del nous síndics Carles Ensenyat i Sandra Codina ha tingut una ràpida repercussió amb un seguit de mesures. Així, el sou dels consellers generals a ple temps queda limitat a dues vegades el del parlamentari ras. A més, els consellers no podran cobrar dietes dels seus grups parlamentaris quan facin un viatge i només les podran rebre del Consell General.

Ensenyat ha indicat que hi haurà una roda de premsa per informar dels acords de cada Junta de Presidents. En la primera s'ha anunciat que Josep Hinojosa repetirà com a secretari general o que les sessions de Consell General quedaran recollides en videoactes. S'ha decidit reglamentar el salari dels consellers a plena dedicació. Fins ara la seva remuneració era la del doble d'un conseller ras però això no estava recollit explícitament.

Així, el conseller ras rebrà 2.000 euros bruts mensuals que seran 4.000 bruts mensuals del parlamentari a plena dedicació. Els secretaris de sindicatura percebran 2.237 euros bruts cada mes. Ensenyat ha dit que fins al moment els grups parlamentaris ja imposaven aquest càlcul pels consellers a plena dedicació però que mai s’havia acordat el límit salarial. “És una bona decisió perquè fins ara aquest tema estava una mica desorganitzat”, ha afegit.

La propera Junta de Presidents (18 de maig) haurà de decidir si ha de ser el Consell General qui aboni la totalitat dels sous als consellers a ple temps. Fins ara el salari dels consellers amb dedicació exclusiva es repartia entre l’aportació del Consell General i la dels grups parlamentaris.

En relació a les dietes del consellers que assisteixen a reunions d'organismes internacionals, Ensenyat ha subratllat que "és un pas endavant cap a la transparència i la utilització dels recursos públics”. Així els parlamentaris només podran rebre aquelles dietes reglamentades pel Consell General en funció de les despeses i hauran d’estar correctament justificades amb els corresponents tiquets. 

Per altra banda, el debat d'investidura dels propers dies 9 (9.30 h) i 10 (9.30 h), tindrà les candidatures de Xavier Espot (Demòcrates) i Cerni Escalé (Concòrdia-Desperta Laurèdia). Espot disposarà del suport de 16 consellers generals mentre que Cerni Escalé tan sols podria sumar-ne 11 i això comptant que el votin també els tres consellers del PS, i el tres d'Andorra Endavant.

Els candidats no tindran una limitació de temps. La votació es farà el dia 10 al vespre. El síndic informarà als coprínceps del nomenament del cap de Govern que jurarà el dia 15 a la Casa de la Vall. El dia 25 juraran els consellers que hagin de substituir ministres.

Carles Ensenyat i la subsíndica general Sandra Codina s'han reunit abans amb els presidents i vicepresidents de cada grup parlamentari en una trobada prèvia per establir les presentacions oficials.

Els síndics han establert les bases per a la seva tasca a la presidència del Consell General. Han entregat als presidents i vicepresidents de cada grup un document pràctic sobre el funcionament intern de la institució per tal de facilitar la seva tasca i garantir una gestió eficient dels recursos interns. La Junta de Presidents estableix directrius i protocols per al funcionament del Consell General durant els propers mesos.

Les sessions quedaran recollides en videoactes

La d'aquest dijous ha servit per determinar a més dels criteris de la sessió d'investidura, els debats, l'ús de la tribuna d'oradors, l'assignació dels escons o la distribució dels espais dels grups parlamentaris. Ha validat les dues candidatures a cap de Govern, i la constitució de cinc grups parlamentaris. Pel que fa a les videoactes, Ensenyat ha comentat que es feia una transcripció literal, cosa que suposava un excés de feina i s’ha volgut apostar pels videosactes, les quals seran transcrites per un programari d’intel·ligència artificial i, posteriorment, revisades per un treballador per garantir que es mantingui la cerca per paraula.

A més, les videoactes disposaran d’una escaleta ben organitzada perquè la recerca sigui àgil i senzilla. “Estic molt content de la decisió que hem adoptat perquè és un pas endavant per la digitalització i modernització del Consell General”,  ha emfatitzat per afegir tot seguit que "cada cop era més difícil trobar una empresa que es dediqui a la transcripció, que és una tasca molt feixuga".

Les videoactes són el sistema de gestió documental que permet elaborar i gestionar les actes i els vídeos de les sessions celebrades al Consell General o en una altra institució. A més de la documentació, també s’integra el vídeo de la sessió i es posa a disposició dels interessats per a la seva consulta i posterior publicació. Finalment, la videoacta inclou la signatura digital amb plena validesa legal per donar fe de la sessió realitzada. El comú d'Encamp la va implantar el passat mes de novembre.

Reunió Junta de Presidents.
Una vista general de la reunió de la Junta de Presidents d'aquest dijous// ALTAVEU MÈDIA

Comentaris (9)

Trending