La concurrència de candidatures ‘assalariades’ a la CASS anima tímidament el vot per dipòsit

La votació presencial es du a terme aquest dimecres de les 8 del matí a les 9 de la nit, amb una caiguda de l’interès electoral entre pensionistes i patrons, que no tenen opcions per triar

Butlletes de candidatures a la cabina dels assalariats.
Butlletes de candidatures a la cabina dels assalariats. CASS

La concurrència de candidatures, fins a deu, en la branca assalariada ha fet que el vot per dipòsit en el marc de les eleccions per escollir representants al consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) s’hagi animant una mica. Poc, perquè la participació és ínfima. Però sí que hi ha hagut un increment de sufragis. De fet, també hi ha hagut un augment de cens electoral. En paral·lel, el fet que no hi hagi tria ni entre els pensionistes ni entre els patrons ha fet que hi hagi hagut en aquestes branques una caiguda espectacular.

Realment, la participació és ínfima tot i que les eleccions al consell d’administració de la CASS són les úniques en què hi pot concórrer qualsevol resident, de la nacionalitat que sigui, mentre estigui afiliat a la Seguretat Social. Més enllà del vot per dipòsit, aquest dimecres es fa la votació presencial, amb el col·legi electoral obert des de les 8 del matí i fins a les 9 de la nit. Cert és que aquest horari tan ampli no s’ha fet en el vot per dipòsit i alguns afiliats reclamaven la possibilitat de poder votar durant el cap de setmana, situació que no s’ha donat.

Sia com vulgui, i fins aquest dimarts, quan s’ha tancat la possibilitat de votar per dipòsit, el nombre d’electors que han exercit el seu dret ha estat 1.145. Això representa un 1,51% del total d’electors. A les eleccions 2018, el nombre d’electors que van exercir el seu dret a vot per dipòsit va ser de 1.910 electors. Això va representar un 2,89% del total d’electors. Quant als assalariats, han votat per dipòsit 719 electors que representen un 1,73 % del total d’electors del col·legi dels assalariats.  Respecte a les eleccions del 2018, hi ha un increment d’un + 7,15%.  La participació en aquest col·legi és manté respecte a les eleccions del 2018, ja que aquest any hi ha un 9,94% més d’electors en col·legi d’assalariats.

EL DESCENS

En els col·legis dels empresaris i els autònoms, i també en el de pensionistes i jubilats, la caiguda ha estat molt notable. En el primer cas, han votat per dipòsit 221 electors que representen un 1,25% del total d’electors del col·legi dels empresaris i persones que realitzen una activitat per compte propi. Respecte a les eleccions del 2018, hi ha una baixa d’un - 58,38%. Pel que fa al col·legi dels pensionistes, han votat per dipòsit 205 electors que representen un 1,23% del total d’electors. Respecte a les eleccions del 2018, hi ha una baixa d’un - 71,05%. En tots dos casos la baixa participació ha estat deguda a que només s’ha presentat una sola candidatura.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending