La candidatura de Ciutadans Compromesos és qui més diners va ‘invertir’ per a les comunals

Allí on es va presentar, la coalició demòcrata-liberal va disposar d’un pressupost superior a la suma de totes les despeses fetes per la resta de llistes que competien en cadascuna de les parròquies

La candidatura de Ciutadans Compromesos la nit electoral.
La candidatura de Ciutadans Compromesos la nit electoral. ARXIU

La candidatura de Ciutadans Compromesos (CC) encapçalada per Olga Molné i Eva Sansa va ser la que més diners va gastar per la campanya electoral de les eleccions comunals del 15 de desembre tot i no tenir adversari en aquells comicis. Així ho reflecteix l’informe elaborat pel Tribunal de Comptes a partir de la fiscalització de les dades facilitades per totes les candidatures participants a aquella cita amb les urnes.

De fet, de totes no. Agrupament Encampadà, la formació pseudoindependent que aglutinava diverses sensibilitats polítiques d’Encamp, és la única de les 21 candidatures que no van lliurar els comptes, les despeses fetes, tal i com l’ens de fiscalització reclamava que es fes abans del 4 de març. En conjunt, les vint formacions que sí que han facilitat les dades al Tribunal de Comptes van invertir més de 250.000 euros a les seves respectives campanyes. En global n’han recuperat tot just 71.000 euros a través de subvencions electorals.

Ciutadans Compromesos va destinar més de 29.000 euros a la seva campanya de la Massana. Els resultats obtinguts fan que via subvenció recuperin poc menys de 5.000 euros. La xifra de la formació massanenca és la més alta. Li segueixen al darrera totes aquelles candidatures on, en solitari o en coalició, hi ha Demòcrates. Totes aquestes llistes sempre es van gastar més de 20.000 euros.

La llista del PS liderada per Rosa Gili i Joaquim Dolsa a Escaldes és la que més a prop va quedar de recuperar, via subvenció electoral, la despesa realitzada

De fet, les coalicions demòcrata-liberals sota la denominació d’En Comú i el nom de la parròquia van gastar-se, elles soles, més que la suma de l’invertit per totes les candidatures rivals. Això va passar a Andorra la Vella, a Encamp o Canillo. A Ordino no es va donar aquesta circumstància perquè X’Ordino d’Enric Dolsa va dur a terme una despesa força important (més de 16.000 euros). De fet, queda per darrera de CC i de les llistes amb els demòcrates en joc.

Per norma, les candidatures més barates van ser les de Terceravia, especialment la d’Escaldes, que es va gastar poc menys de 4.000 euros durant la campanya. Un cas paradigmàtic és la candidatura de Terceravia+Unió Laurediana a Sant Julià. Segons les dades validades pel Tribunal de Comptes, la llista encapçalada per Josep Majoral i Mireia Codina va ser la que menys diners es va gastar a la parròquia, en canvi, va obtenir el triomf electoral.

També Unió Laurediana va ser una de les formacions que més a prop va quedar de recuperar la inversió. No n’hi ha cap que ho aconsegueixi del tot. I qui més s’hi va acostar va ser el Partit Socialdemòcrata (PS) a Escaldes. La llista liderada per Rosa Gili i Joaquim Dolsa van destinar a la campanya per als comicis del 15 de desembre 7.700 euros i via subvenció n’ha rebut 7.150 euros.

despeses electorals
 

 

Comentaris (3)

Trending