Socialdemòcrates i progressistes esperen que l’aliança sigui “un cop d’efecte” per recuperar el país

López i Bartumeu escenifiquen l’acord electoral “per treure el país de la difícil situació en què es troba”, asseguren que la coalició “no és tancada ni excloent” i que hi ha tres eixos bàsics: reduir l’endeutament de l’Estat, aconseguir un bon acord amb la UE i “reparar la fractura social”

Pere López i Jaume Bartumeu
Pere López i Jaume Bartumeu Toni Solanelles

Socialdemòcrates i progressistes estan convençuts que el seu acord electoral “canvia el paradigma o la sensació que pogués existir” davant les properes eleccions generals. L’anunci de l’aliança socialdemòcrata, que es considera que no és “ni tancada ni excloent”, ha generat, les darreres hores, a parer dels seus impulsors una il·lusió ciutadana que hauria de ser “alguna cosa més que un cop d’efecte” per recuperar “l’orgull de país i de Govern”. Partit Socialdemòcrata (PS) i Progressistes-SDP creuen que unint-se esdevenen una veritable alternativa governamental.

Els presidents del PS, Pere López, i de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, han escenificat aquest migdia l’acord electoral entre les dues formacions, dues “forces progressistes a favor d’Andorra”, que hauria de permetre “treure el país de la difícil situació en què es troba”. Bartumeu i López, durant l’acte de presentació dels acords validats aquest dimecres a la nit per la militància de sengles, han assegurat, en termes usats per l’ex-cap de Govern, haver “llançat la rancúnia al riu”, i després d’evocar un panorama certament decebedor de l’actual Andorra, han assegurat que hi ha tres eixos clau en el pacte “en positiu” i “sense fer cap aliança contra el senyor Espot i sí a favor del país” que han tancat: reduir l’endeutament de l’Estat, un bon acord amb la UE i “reparar la fractura social”.

“El que representa aquesta aliança és una dinàmica d’engrescament de la ciutadania de centre-esquerra que s’estava abstenint”, ha reblat l’ex-cap de Govern

Els dos dirigents polítics han assegurat que ara comença la feina per fer “el millor programa electoral possible” i “les millors llistes possibles”. De les paraules de l’un i de l’altre ha quedat clar que Pere López encapçalarà la candidatura nacional de l’aliança, que encara no té nom però que visualitzarà clarament els dos partits que per ara la impulsen, i que Jaume Bartumeu no serà a cap llista. Del que passi després de les eleccions no se n’ha parlat. De fet, els presidents dels dos partits que ara es coalitzen ni tan sols han volgut parlar de repartiment de llocs en les llistes. Ara es crearà una comissió de treball que ha d’avaluar totes aquestes qüestions.

També acostaments a altres formacions parroquials. En aquest sentit, Pere López ha admès que l’aliança serà proactiva en la recerca de suports. Una aliança “coherent, creïble i de sentit comú”, en paraules de Bartumeu, que hi ha afegit que l’acord es vol “transversal” i que “va més enllà de les properes eleccions i té una mà estesa a qui vulgui incorporar-se”. De fet, tots dos líders polítics han parlat de l’engrescament que han notat les darreres hores i de la “il·lusió” que ha generat l’anunci del pacte. “El que representa aquesta aliança és una dinàmica d’engrescament de la ciutadania de centre-esquerra que s’estava abstenint”, ha reblat l’ex-cap de Govern, que sobre les discrepàncies que van portar al seu dia a la ruptura del PS originari ha afirmat: “No diré que ha passat a la història però és història”.

NEGOCIACIONS

Els dos compareixents han assegurat que els fòrums de decisió màxima d’una organització i l’altra van avalar per amplíssima majoria l’acord electoral. SDP ho va fer per assentiment dels 51 presents o representats. I en el cas del PS hi va haver 62 vots a favor de l’aliança i 5 negatives. En el cas dels socialdemòcrates, el congrés va estar marcat per un fort debat, que Pere López no ha negat, però tampoc no hi ha volgut donar més voltes vista “la votació aclaparadora” que va ser en secret.

IMG 7654
Un moment de la compareixença d'aquest migdia en un restaurant d'Andorra la Vella.

El consell nacional progressista era la conseqüència “lògica” d’unes reunions que el propi òrgan havia encomanat que es fessin. Bartumeu ha reconegut una trobada d’ahir mateix amb el cap de Govern i líder demòcrata, Xavier Espot, i unes hores abans, dimarts al vespre, una trucada de la cònsol major d’Andorra la Vella i vicepresidenta taronja, Conxita Marsol. Un i l’altra cercaven convèncer la direcció progressista de les bondats d’aliar-se amb els demòcrates. Bartumeu ha asseverat que “no vam anar a cap mercat de Calaf” i ha deixat clar que a banda de qüestions ideològiques la situació que viu el país i cap a on l’ha portat el Govern tripartit complicava reeditar l’acord que hi ha als comuns de la capital i d’Ordino i que obeeixen a uns programes concrets que a parer del president d’SDP res tenen a veure amb unes eleccions nacionals.

En tot cas, Bartumeu ha evidenciat la importància de la negociació amb Europa i com amb desacord està amb la manera de fer de l’actual Govern. “Aquesta negociació no es pot fer des del secretisme, des d’explicar de la missa la meitat.” I encara ha insistit, la negociació “ha de ser de país, no de partit, s’hauria de compartir”. Amb tot, i “encara que entenc que ho pugui semblar”, Bartumeu ha afirmat que “no és una qüestió personal” pel fet que Espot mai l’hagi tingut en compte en el procés negociador. Això sí, ha reconegut que des del dia abans de l’esclat de la pandèmia, quan com a ex-cap de Govern se’l va citar per compartir les males notícies que venien, mai fins ahir se l’havia citat a l’edifici administratiu. “I no pas per voluntat meva.”

PACTES COMUNALS I DECLARACIONS INICIALS

Parlant de les negociacions o converses mantingudes les darreres setmanes, Bartumeu òbviament no ha pogut esquivar algunes qüestions en relació amb els pactes comunals que manté SDP amb Demòcrates i Liberals a Andorra la Vella i Ordino. El president progressista ha reconegut que aquestes enteses “s’han evocat” durant les converses però entén Bartumeu que “responsablement” l’aliança socialdemòcrata “no pot tenir cap efecte” en la feina comunal. “Tenim uns acords sobre la base d’un programa fins ahir a les 12 de la nit s’estava complint perfectament i amb una gran harmonia”, ha etzibat el màxim dirigent d’SDP, que el que sí ha evitat és pronunciar-se si l’acord establert ara amb el PS té visos de reeditar-se als comicis comunals del proper desembre.

“Hem d’oferir des dels valors de la socialdemocràcia una alternativa sòlida, forta i seriosa que sigui capaç d’afrontar aquests reptes; reptes com habitatge, pensions, diversificació i impuls de la nostra economia productiva, la sostenibilitat i concloure de manera positiva l’acord d’associació”

Les reflexions que han fet López i Bartumeu han estat àmplies i diverses. Els dos màxims responsables de PS i SDP han iniciat la compareixença fent un exposat cadascun per després analitzar altres qüestions més o menys significatives. L’ex-cap de Govern ha continuat insistint que cal treballar per aconseguir “un acord com el que vam aconseguir durant el procés constituent” i que l’aliança socialdemòcrata s’ha rubricat “per créixer, per sumar i no pas per restar”. “És una aliança d’obertura” a partir d’un “consens polític però també tècnic”. Un pacte “coherent, creïble i de sentit comú” que sap “on vol anar” i que busca “recuperar l’orgull de país”, un “país modern i guanyador”.

Pere López ha assegurat que era el moment de tornar a unir esforços perquè és el “moment dels reptes, habitatge, pensions, diversificació i impuls de la nostra economia productiva, la sostenibilitat i concloure de manera positiva l’acord d’associació”. “Hem d’oferir des dels valors de la socialdemocràcia una alternativa sòlida, forta i seriosa que sigui capaç d’afrontar aquests reptes”, ha afegit el president del PS, que ha dibuixat un panorama complexe degut al fet que Andorra viu els “moments més difícils de la història moderna quant al poder adquisitiu, economies familiars, empreses, autònoms”.

Segons l’actual conseller general i més que previsible de l’aliança que de moment no té denominació electoral, el Principat està sumit en un “deteriorament econòmic, deteriorament social i un deteriorament democràtic” unit a una manca de “robustesa” en un “model injust”. I al “bell mig d’un descontent, d’una desil·lusió de bona part de la població no podem quedar-nos al marge, no podem no sentir-nos al·ludit”, d’aquí que l’acord socialdemòcrata, el pacte entre PS i SDP és “l’aliança que demana el moment”.

Comentaris (39)

Trending