L’Església estaria disposada a tolerar el ‘maquillatge’ sobre l’avortament en el Codi Penal

La proposta via informe del catedràtic ‘eclesial’ Federico de Montalvo per treure de l’equació punitiva les dones que interrompin l’embaràs a l’estranger i permetre els professionals sanitaris que assessorin en el procés no es veuria malament

Joan-Enric Vives en un acte celebrat recentment a Sant Julià.
Joan-Enric Vives en un acte celebrat recentment a Sant Julià. Toni Solanelles

La proposta per ‘maquillar’ el Codi Penal en matèria d’avortament i alliberar de responsabilitats punitives aquelles dones que interrompin l’embaràs a l’estranger o aquells professionals sanitaris que puguin assessorar les afectades no estaria mal vista pel bisbat i, per tant, per l’Església. Malgrat que no hi ha un posicionament oficial ni menys encara públic, fonts properes a la Mitra han assegurat que la tesi explicitada en un informe pel catedràtic de la Universitat Pontifícia de Comillas Federico de Montalvo seria “acceptable”.

L’Església és conscient que ha de fer cessions si no vol generar un cataclisme social que finalment se li acabi girant en contra. En cap cas deixaria de ser il·legal avortar al Principat. L’únic que certes conductes es despenalitzarien a canvi, o almenys això és el que proposa De Montalvo en un informe elaborat fa més d’un any a petició del grup parlamentari demòcrata, que es reforci l’assessorament. Un assessorament que aniria en la línia de repetir fins a la sacietat que l’avortament està prohibit a Andorra però que si la dona, amb tot, vol interrompre l’embaràs té algunes sortides plausibles.

Federico de Montalvo és catedràtic a la Universitat Pontificia de Comillas.

Relacionat

Ni penalitzar les dones ni els metges, però l’avortament continuaria sent il·legal a Andorra

El bisbat hauria, més o menys, tolerat el principi general. Ara caldria veure com es tira endavant la redacció concreta que, segons les fonts, no ha vist encara la llum. De Montalvo, que ha participat també en la redacció de la legislació andorrana en matèria de bioètica, ja ha dut a terme almenys una reunió amb totes les parts que participen en el procés polític per intentar arribar a una solució de consens que suposo un avenç. En tot cas, però, sembla clar que la legalització de l’avortament és una qüestió impossible. I que la Mitra, ara per ara, només està disposada a facilitar petits gestos però ni de bon tros les reformes en la matèria que demana una bona part de la ciutadania.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending