El cost de la vida s’encareix més a Andorra que a Espanya o França durant el 2022

L’IPC interanual se situa a l’octubre en el 7%, dues dècimes més que al setembre, gràcies en bona part a l’increment dels preus de l’alimentació

L'encariment del preu de la fruita és molt notable.
L'encariment del preu de la fruita és molt notable. Toni Solanelles

L’encariment del cost de la vida a Andorra durant els deu primers mesos d’aquest 2022 és superior que a Espanya o França. L’increment dels preus de l’alimentació continua disparant l’IPC, que si s’agafa l’últim any està, en aquest cas sí, lleugerament per sota del dels països veïns. L’índex de preus interanual se situa al Principat en un 7%, una dècima més de l’inicialment previst i dues més del que reflectia el setembre.

Si en lloc de tenir en compte l’evolució dels preus dels darrers dotze mesos es té en compte el que està succeint des del gener, l’encariment de la vida a Andorra és sensiblement major que a Espanya i França, com s’ha dit. Al final d’octubre, l’IPC des d’inici d’any era del 6,6% al Principat, per sobre clarament de l’Estat veí del sud (5,7%) i una mica més encara que el del nord (5,6%). L’interanual, s’ha dit, no segueix encara la mateixa tendència. L’indicador que a Andorra és del 7%, a Espanya és del 7,3% ara per ara. Certament, però, a França queda ‘solament’ situat en el 6,2%.

Aquest mes d’octubre, l’IPC va créixer (amb una variació mensual del +0,7%) com a conseqüència, principalment, del creixement dels preus dels productes dels grups d’aliments i begudes no alcohòliques i de transport (amb unes variacions mensuals de +1,2% i 1,7%, respectivament). Quant a l’alimentació, principal factor de la puja, cal tenir en compte l’increment dels preus de la fruita i dels llegums i verdures i, en menor mesura, del peix i de la llet, formatge i ous.

Per contra, ha contribuït a atenuar l’acceleració de l’increment del cost de la vida durant el mes passat el grup habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles amb una disminució de dues dècimes, situant-se al +6,4%, degut a un augment dels preus dels combustibles líquids inferior al registrat el mateix mes de l’any anterior, i al decreixement dels preus d’altres serveis relacionats amb l’habitatge.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending