Policies europees tenen catalogada Andorra com a punt de trobada d’islamistes de Lleida i Tolosa

França està molt amoïnada pels moviments que fan certs individus sobre els quals fan seguiments i que més d’una i de dues vegades acudirien o haurien acudit al Principat

-
-

Que un dels empresonats pels atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost de l’any passat hagi declarat, i així consti en el sumari del 17-A, que hi havia una cèl·lula terrorista francesa que podia passar cap a Espanya via Andorra no sorprèn les forces de seguretat europees. De fet, en informes d’intel·ligència policial hi apareix el Principat com a punt de trobada d’islamistes de les àrees de Tolosa i de Lleida, respectivament, que mantenen discrets contactes al país, intercanvien parers i coordinen actuacions. França està especialment preocupada per aquests moviments i hauria anat llançant advertiments als homòlegs andorrans alhora que ha adoptat les seves pròpies mesures i decisions.

Fa tres anys, la policia andorrana feia seguiments com a mínim a un resident que s’havia radicalitzat en les seves conviccions islàmiques lligades a comportaments que podrien arribar a ser violents. La guàrdia civil va advertir també de la presència al Principat, de les visites que hi feia, un home que acabaria sent detingut quan es disposava a cometre un atemptat en un tren que enllaçava Amsterdam i París. I cossos de seguretat europeus donen per fet que en els sis mesos previs a l’atac mortífer que hi va haver la matinada del 13 al 14 de novembre del 2015 a la sala Bataclan de París un dels terroristes que allí van actuar hauria fet llargues estades a Andorra.

Els sospitosos que van i vénen i contacten al país es trobarien en llocs dels nuclis urbans d’Andorra i Escaldes, a la Comella, als Cortals d’Encamp o en un pis de Sant Julià

Fonts properes a la intel·ligència i cossos de seguretat francesos ha explicat que l’Europol té fet un notable seguiment d’individus que es poden incloure en el món islamista radical que, d’una manera o altra, tenen vincles amb el Principat. Fins i tot existiria un dossier amb fotografies d’aquests individus preses en punts fronterers i gravacions d’escoltes telefòniques que fan referència a Andorra i, en alguns casos, parlen amb força detalls d’indrets o punts d’encontre. Les fonts consultades han declinat donar més detalls per no espatllar els dispositius, les investigacions o les mesures que eventualment es posin en marxa o hi puguin estar. En la majoria de casos es tracta de seguiments.

La constatació més evident que no hi ha perill en revelar és que per Andorra hi passen individus potencialment perillosos en relació amb l’islamisme. Les fonts consultades han deixat clar que no es pretén ni crear cap alerta ni cap islamofòbia. Res de tot això. Però que ningú no es pot pensar que un país on un cap d’Estat és catòlic, que està entre dos grans països europeus com Espanya i França o que rep en proporció a les seves dimensions una allau de turistes cada any no està lliure de cap perill. Tampoc no es pot estar aïllat de la realitat, afirmen les fonts que recorden que Andorra no fa part de l’Europol però que sí que persones properes a aquesta oficina d’intel·ligència policial que dona suport a totes les policies de la Unió Europea en el combat de la delinqüència han advertit de la situació.

El Principat ha reforçat tímidament la seva fins fa poc més que discreta lluita antiterrorista amb un grup una mica més ampli del que ho era fins ara. Igual com combatre la delinqüència econòmica, el terrorisme és un dels nous reptes policials a Andorra. Fonts del cos asseguren que als punts fronterers es deneguen molts més accessos dels que es poden pensar. Pel simple fet que els individus que pretenen entrar al país aixequen sospites als agents o perquè una incipient recerca informàtica genera suspicàcies. I amb la normativa interna com a aval es pot fer girar cua qualsevol vehicle. Es fan controls, però no ho eviten tot.

Al Principat no hi actua cap imam però sí algun predicador que llançaria missatges massa radicals pel gust dels cossos de seguretat, que temen que hi hagi tres ‘fitxa S’ residint

Així, i producte de seguiments i d’anàlisi de converses telefòniques que maneja els cossos de seguretat europeus, es té clar que, algunes setmanes un i més cops, Andorra és punt habitual de contacte entre islamistes inicialment assentats a les terres de Lleida i de l’entorn de Tolosa. Sense concretar els indrets exactes per una qüestió de seguretat segons les fonts, de trobades n’hi hauria en diferents llocs dels nuclis urbans d’Andorra i Escaldes (on hi ha la única mesquita del país reconeguda com a tal i on des de fa temps la policia andorrana ja hi fa discretament controls i seguiments preventius), a la zona de la Comella de la capital, als Cortals d’Encamp o en algun pis de Sant Julià.

Les fonts consultades, properes als cossos de seguretat francesos i coneixedores del treball de l’Europol, deixen clar, per exemple, que al Principat no hi actua cap imam. En canvi, sí que es té constància d’un predicador -les fonts s’hi han referit amb aquest nom- que llança missatges radicals. Des de França també es tenen indicis i fins i tot més que això que a Andorra hi hauria residint tres persones classificades amb l’Estat veí amb una fitxa S, que és la l’alerta que es dóna a aquelles persones que s’inclouen en un arxiu registral que cataloga individus que poden representar un perill per a la seguretat nacional. “La delinqüència és global, i aquesta (referint-se a l’islamisme radicalitzat violent) més que cap altra. I ningú no se n’escapa. Andorra tampoc”, conclouen les fonts.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending