Polèmica per l’alliberament de tres empresonats per un cas de drogues i timbes il·legals de pòquer

El dubte de si la batlle instructora va decretar la llibertat amb mesures cautelars per a un home que feia un any que era a la presó perquè se li va passar el termini per renovar la reclusió enrareix l’afer

La policia va regirar diverses estances lligades a l'establiment durant la tarda-nit de divendres.
La policia va regirar diverses estances lligades a l'establiment durant la tarda-nit de divendres.
El fet objectiu és que des de fa uns dies estan en llibertat tres homes que estaven empresonats preventivament acusats de formar part d’una xarxa de distribució de droga a l’interior del país, especialment a través de diversos locals d’oci i restauració. La polèmica rau en el fet de saber -i les diverses fonts properes al cas no han pogut o han preferit no aclarir-ho- si l’aute de l’alliberament respon a la voluntat primera de la batlle instructora o és conseqüència d’un oblit, d’haver descuidat de renovar per quatre mesos més, com li permet la llei, la reclusió provisional.

De manera principal, la batlle hauria decretat l’alliberament amb mesures cautelars per al primer dels detinguts -que ho va ser el desembre de l’any passat i des de llavors romania tancat al centre penitenciari- i, conseqüentment, hauria també deixat anar dos empresonats més, que van ser detinguts el mes de juny arran d’una operació a l’entorn d’un local d’oci nocturn de la rotonda del quilòmetre zero i d’un restaurant a la zona del Prat de les Oques d’Escaldes. La segona operació va ser producte de la primera i, teòricament, tot anava lligat.

La batlle hauria considerat que a aquestes alçades de la investigació ja no hi ha risc d’alteració de proves i també considera que no hi ha risc de fuga per part dels tres processats, que igualment hauran de ser jutjats més endavant. L’element principal de la causa en què tots tres estan involucrats és el tràfic de drogues. No obstant, de droga, tot i que pels volts de Sant Joan d’enguany es va desplegar un operatiu ben important, se’n va trobar ben poca. En canvi, sí que hauria quedat més acreditat que d’una manera o altra, els implicats participaven en timbes il·legals de pòquer. Però aquesta part de la causa no s’ha desenvolupat, pràcticament.

Les fonts consultades han reconegut que l’afer està generant cert enrenou entre sectors jurídics del país. I que també està sobre la taula el debat sobre el suposat abús que els tribunals o els jutges fan tot sovint de la presó preventiva. Seria en aquest sentit que es veu del tot oportú, des d’alguns juristes, especialment els implicats en el cas, que s’hagi optat per l’alliberament sense esperar a portar els processats emmanillats al judici. 

Altres veus, però, més enllà del dubte de si hi va haver un error judicial o no cobert a posteriori, lamenten que després del desplegament de mitjans que es va fer al seu dia i de la transcendència que suposadament tindrien els detinguts -situació que la investigació no confirma pas del tot- en la distribució de droga, cocaïna inclosa, s’hagi acabat alliberant els implicats.

Etiquetes

Comentaris

Trending