Podem Andorra considera acomplert l’objectiu de “sensibilitzar i fer visible” la problemàtica social de l’accés a l’habitatge

Els promotors de l’acampada de protesta pels preus dels pisos xifren en 800 les persones que s’haurien acostat a la Plaça del Poble i s’han recollit 500 firmes per a les ILP

-
-
L’acampada de protesta contra els preus del lloguer d’habitatges ha finalitzat aquest migdia amb un bon balanç fet per Podem Andorra, una de les organitzacions que l’ha promogut. Els impulsors de la iniciativa consideren que s’ha aconseguit el principal objectiu, que era “sensibilitzar i fer visible una problemàtica social”. Els promotors de la iniciativa han quantificat en 800 les persones que, d’una manera o altra, s’han acostat a la Plaça del Poble per interessar-se per la iniciativa durant les 24 hores que ha durat.

“La valoració és molt positiva”, ha afirmat el portaveu de Podem Andorra, Joan Seguí, que juntament amb la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) i el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) han canalitzat el neguit d’un grup de ciutadans que pretenien dur a terme alguna acció per protestar per la dificultat de poder accedir a un pis. “La sensibilització i visualització sobre un problema social que afecta Andorra com el fet de no poder accedir a un habitatge digne a preus raonables s’ha aconseguit”, ha afirmat Seguí.

Els impulsors de la iniciativa han rebut mig miler de firmes a favor de cadascuna de les dues iniciatives legislatives que han aprofitat per difondre durant l’acció reivindicativa, les referents a la responsabilitat política i al canvi de sistema electoral. Això sí, tres-centes de les 500 firmes les han estampat residents, amb la qual cosa a efectes legals no computen. L’urna on es podien dipositar les paperetes amb un ‘sí’ o un ‘no’ per respondre a la pregunta de si s’hauria de regular el preu dels pisos de lloguer n’ha rebut unes 450, el 98% de les quals amb una resposta afirmativa.

Els organitzadors de l’acció reivindicativa queden sorpresos de la quantitat de persones grans i joves molt joves que han mostrat interès per la qüestió

Seguí ha explicat que “molta gent gran i també gent jove molt jove” s’han acostat durant aquestes 24 hores a la Plaça del Poble per interessar-se per la iniciativa. I molts d’ells, realment preocupats per la situació que estan passant. Per aquest motiu, Podem reclama un esforç suplementari per atendre dos sectors de població especialment vulnerables. Alhora, Seguí considera que cal fer una reflexió sobre l’oportunitat d’obrir als majors de 16 anys la participació política.

Entre les iniciatives sorgides durant les reflexions col·lectives dutes a terme durant l’acampada, Seguí n’ha apuntat dues com les més referenciades. D’una banda, que aquells usuaris d’un pis que arribin al final d’un contracte i estiguin en condicions de poder-lo i voler-lo renovar, que ho puguin fer, per llei, a un preu que no sigui superior al que pertoqui més la revisió corresponent de l’IPC. D’altra banda, s’hauria proposat que es fixi una forquilla de preus en funció d’una tipologia d’habitatges que s’hauria de determinar.

Seguí ha agraït el suport rebut del Partit Socialdemòcrata (PS) -el seu president i líder parlamentari, Pere López, s’ha atansat en un parell d’ocasions a l’acampada- i ha lamentat que cap dels membres del Govern no hagin volgut acudir a la protesta no pas per queixar-se, si no per exposar durant algunes de les trobades per la posada en comú de les opinions i les reflexions la voluntat i la pretensió governamental amb l’aprovació de les mesures recollides en el projecte de llei òmnibus anunciat la setmana passada.

El PS denuncia la presa de pèl del Govern

El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha valorat de forma “positiva” l’acampada en protesta per la situació del mercat de lloguer celebrada aquest dimarts i dimecres a la plaça del Poble. Des de la formació s’ha volgut donar suport a la iniciativa, tot remarcant que la dificultat per trobar un habitatge a un preu assequible s’ha convertit en la principal preocupació per a la ciutadania sense que, des del Govern, hi hagi voluntat de prendre mesures realment efectives. 

En aquest sentit, el parlamentari s’ha mostrat molt crític amb la llei òmnibus tramitada per l’executiu per, suposadament, abordar aquesta problemàtica i no ha dubtat a qualificar-la de “presa de pèl”, ja que no aporta res que, realment, pugui fer millorar la situació, com evidencia, ha destacat, el fet que no es preveu la creació d’un registre de la propietat, clau per poder aplicar de forma realment eficaç la taxa sobre els pisos buits. Al seu entendre, és “del tot inadmissible” que el text no contempli aquesta mesura tan necessària.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending