França reforçarà el seu sistema educatiu a Andorra i la comunicació per carretera

Macron tanca un bany de masses amb el discurs de la plaça del Poble

-
-
El Copríncep francès, Emmanuel Macron ha tancat la seva visita a Andorra d'aquest divendres amb el discurs a la plaça del Poble d'Andorra la Vella. El reforç del sistema educatiu francès, la millora de la comunicació per carretera, el suport a la negociació de l'Acord d'associació del Principat amb la Unió Europea i la reobertura del consulat de França han estat els eixos de la seva intervenció. En relació a la negociació amb Europa ha assegurat que "l'opció de l'obertura és la bona l'opció perquè Andorra és de manera clara i profundament europea".

Macron ha anunciat la propera visita del ministre d'Educació Nacional per "posar una nova dinàmica al sistema francès". En aquest sentit ha dit que hi haurà inversions i ha lloat la feina dels professors i mestres. En l'àmbit educatiu ha assenyalat que es treballarà per augmentar la presència d'estudiants universitaris d'Andorra a centres superiors de França com ara Montpeller o Tolosa.

Hi tornarà a haver un consolat de França a Andorra

En un altre moment del seu discurs ha explicat que es treballarà per millorar la comunicació viària amb França, ha indicat que cal equilibrar els intercanvis comercials i culturals entre Espanya i el seu país. En el capítol dels anuncis ha esmentat la reobertura del consolat de França a Andorra perquè els ciutadans no hagin de traslladar-se a Barcelona per dur a terme diverses gestions burocràtiques.

En relació a la despenalització de l'avortament ha opinat que "com a ciutadà i com a president de França defenso el dret de les dones a disposar del seu cos, però... qui sóc jo, com a Copríncep per dir al vostre poble què ha de fer? Us correspon a vosaltres decidir-ho quan aneu a votar". Ha defensat el paper dels Coprínceps com una garantia de la independència d'Andorra dient que "gràcies a la institució dels coprínceps i dels pobles, els destins no han deixat mai de creuar-se, tant en l'àmbit comercial com en l'àmbit de les arts i les lletres".

Finalment, ha mostrat la seva satisfacció per estar al país "perquè em sento com si estigués a casa meva, al peu d'aquestes muntanyes" i ha acabat oferint la seva ajuda perquè la llengua i la cultura francesa "tornin a trobar un lloc destacat entre els joves andorrans.

El cap de Govern, Xavier Espot ha afirmat que Andorra és "una societat moderna presidida per la convivència i el respecte, amb una població formada per més de 100 nacionalitats diferents". Ha repassat en el seu discurs els valors i els reptes d'Andorra  parlant d'igualtat, inclusió, acollida, emprenedoria, talent, emergència climàtica i un encaix estable amb la Unió Europea que sigui recíproc. "Cal, sens dubte, que Andorra trobi un encaix estable a Europa; però per això també cal que Europa sàpiga trobar un encaix per a Andorra".

En l'àmbit del medi ambient ha incidit en el compromís del Principat amb el medi ambient, tot assenyalant que la seva protecció "està profundament arrelada a la societat andorrana". Ha acabat el seu discurs  recordant que a Andorra "volem seguir sent nosaltres mateixos sense renunciar a fer d'aquesta època la nostra; d'aquest temps, el nostre temps".

 

 

Comentaris

Trending