Pintat detecta una major voluntat de transparència del Govern en relació amb la UE

El líder de terceravia i altres integrants de la formació han mantingut una trobada amb el cap de l’executiu i el secretari d’Estat d’Afers Europeus emmarcada en un eventual pacte sobre Europa

Un moment de la trobada entre membres de terceravia i el cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d'Estat Landry Riba.
Un moment de la trobada entre membres de terceravia i el cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d'Estat Landry Riba.
El president del grup parlamentari de terceravia i líder d’Unió Laurediana, Josep Pintat, considera que, a priori, l’actual Govern pretén ser més transparent en relació amb les negociacions sobre un acord d’associació amb la Unió Europea (UE) del que ho va ser l’executiu anterior. Pintat afirma que la formació que encapçala es manté en la voluntat de teixir una unitat política al Principat en relació amb les converses amb Brussel·les i ha deixat entreveure que els canvis que també hi ha d’haver en les institucions europees, ara en funcions després dels comicis del maig, poden afavorir un ritme més pausat de les negociacions.

Pintat i els consellers generals Joan Carles Camp i Josep Majoral, més un parell d’assessors del grup, han mantingut aquest mati una trobada amb el cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, per tractar la qüestió d’Europa en relació a la possibilitat d’establir un pacte d’Estat sobre la UE en el qual hi càpiguen totes les formacions amb representació a la cambra parlamentària. La delegació de terceravia ha entregat al Govern un memoràndum d’entesa i col·laboració amb la UE que recull les principals línies estratègiques que a parer de terceravia hauria de seguir la negociació amb Brussel·les.

La delegació de terceravia ha entregat als representants governamentals un document amb les línies estratègiques que a parer seu haurien de caracteritzar les converses amb Brussel·les

L’esmentat document “ens l’han pres en consideració” en el marc d’una reunió que, segons Pintat, ha tingut “un caràcter positiu”. El líder de terceravia ha assegurat que ha vist els representants governamentals amb la “predisposició” d’encarar les converses sobre Europa, tant a Brussel·les com a Andorra, amb un altre tarannà i amb “una transparència que no va tenir” l’anterior Govern, per la qual cosa els llavors consellers d’UL no van formar part del pacte d’Estat ja proposat.

Pintat s’ha mostrat "a favor d’unes relacions estretes amb la UE” a partir d’una línia estratègica que prioritzi la transparència, que és una de les guies del memoràndum lliurat al Govern. El líder de terceravia ha recordat que durant la campanya electoral es va parlar d’unitat de totes les forces polítiques del Principat per encarar la negociació amb Europa i “aquest principi no ha canviat”. Alhora, ha recordat que l’actual Comissió Europea està en funcions i la que agafi el comandament en uns mesos segur que “no hi haurà la pressa” imposada per la comissió sortint.

Finalment, i tot remarcant la voluntat d’arribar a un acord, Pintat ha recordat que el fet de negociar l’associació a la UE no vol dir necessàriament haver d’accedir al mercat interior. En aquest sentit, el parlamentari ha recordat que hi ha països que tenen acords d’associació amb Europa però no formen part del seu mercat interior o, almenys, “potser no en un cent per cent”, situació que ha donat a entendre que hauria de ser a la qual ha d’aspirar Andorra i a la que, potser, fins i tot el Govern estaria disposat a assolir.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending