Pas endavant per a l’adhesió al conveni pel control del tabac

El Consell General admet a tràmit l’acord que, entre altres mesures, preveu la prohibició de la promoció i publicitat del producte

Jover ha defensat el "compromís" de Govern per disminuir el consum de tabac.
Jover ha defensat el "compromís" de Govern per disminuir el consum de tabac.

El Govern ha tramitat al Consell General per a la seva ratificació el conveni marc de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per al control del tabac. El document haurà de ser votat ara al ple del parlament, però un cop en vigor Andorra haurà d’adaptar les obligacions que disposa, que es divideixen en dos grans grups: per una banda, les mesures per reduir la demanda i el consum i per l’altra, per disminuir l’oferta, especialment el comerç il·lícit. Un dels punts que, com ha admès el portaveu de l’executiu, Èric Jover, pot comportar és la supressió de qualsevol mena de publicitat, promoció o patrocini.

Sobre aquest darrer punt, el ministre de Finances ha indicat que “ara cal veure com es desenvolupa”, però l’article 13 del conveni deixa clar que “les parts reconeixen que la prohibició global (...) reduirà el consum dels productes del tabac”. Per tant, en el termini de cinc anys posteriors a l’entrada en vigor de l’acord, “aquesta part adopta mesures legislatives, executives, administratives i/o altres (...) apropiades”. Una possible excepció dependria del que estigui establert a la “Constitució” o als “principis constitucionals”, però sempre caldrà “imposar restriccions a qualsevol forma de publicitat, de promoció i de patrocini”.

El conveni també inclou altres mesures, com ara l’aplicació de polítiques fiscals per reduir el consum, l’obligació d’establir normatives per protegir del fum aquelles persones que no siguin consumidors així com iniciatives per difondre la informació sobre els components tòxics del tabac. Un altre punt és que els paquets hauran de tenir missatges que ocupin “el 50% o més de les superfícies principals exposades i en cap cas menys del 30%” amb advertiments sanitaris que descriguin els efectes nocius del producte.

Jover ha volgut destacar que la voluntat d’adherir-se al conveni “demostra el compromís del Govern per disminuir el consum”. En aquest sentit, ha recordat que en els darrers anys ja s’han tirat endavant iniciatives per aconseguir aquest objectiu.Més ajuts a empresaris del Pas

El ministre portaveu ha fet aquestes valoracions en la roda de premsa posterior al consell de ministres, una reunió que ha servit, entre altres coses, per aprovar una nova remesa d’ajuts als empresaris del Pas de la Casa pels talls de la carretera amb França del mes de maig. En concret, s’han atorgat 8.800 euros més a tres sol·licituds, fet que eleva a 68.000 l’import global concedit fins ara. Jover ha indicat que s’han atès ja 71 de les 102 sol·licituds i que, amb la resta, s’està a l’espera de tenir més informació per part dels demandants.

La trobada també ha servit per aprovar el reglament relatiu a l’expedició del salconduit andorrà, document que s’ofereix al nacional que, un cop fora del país, perdi el passaport per garantir el seu retorn. Fins ara, en aquests casos la persona havia de demanar un fet per Espanya o França però, a partir d’ara, aquest document podrà ser expedit a les ambaixades del Principat.

Una altra decisió ha estat la d’incloure l’ictus en el conjunt de malalties el tractament per a les quals està cobert al 100% per la CASS. Se suma a altres patologies com ara la SIDA, l’hepatitis o l’esclerosi.

Comentaris

Trending