La turbina al dipòsit de les Escaubelles d’Andorra la Vella genera energia per abastir dos edificis

Amb aquest nou projecte d’aprofitament a la xarxa d’aigua potable el comú estalvia fins a 7.000 euros de les factures anuals i suposa 22 tones de CO2 menys

David Astrié i Robert Rabassa a la presentació del nou sistema.
David Astrié i Robert Rabassa a la presentació del nou sistema. Pilar Candel

El comú d’Andorra la Vella ha instal·lat una microturbina als dipòsits de les Escaubelles, que genera fins a 90.000 kw/h a l’any. Aquesta energia, segons ha indicat el cònsol menor, David Astrié, “seria suficient per a dos edificis d’habitatges o per abastir durant dos anys el pàrquing Centre Ciutat”. Amb aquest nou sistema, que està actiu des de fa uns quinze dies, el comú estalvia fins a 7.000 euros en les seves factures anuals i suposa 22 tones menys de CO2.

Astrié ha assegurat que es tracta de la primera instal·lació d’aquestes característiques al país i que “estem valorant per fer-ne una altra”. De moment, ja s’està connectant amb el sistema de FEDA perquè comenci a abastir de forma real a la parròquia. Per col·locar aquesta microturbina entre els dos dipòsits ha suposat per al comú un cost estimatiu de 140mil euros, aproximadament.

L’energia que es distribuirà d’aquest projecte es genera per la pressió de la corrent de l’aigua entre els dos dipòsits. Tal com ha explicat Astrié, “a l’arribar aquí, l’aigua necessita reduir la pressió per entrar al següent dipòsit. Aquesta força fa rodar la turbina que, al seu temps, fa girar un generador que és el que produeix l’electricitat”. Robert Rabassa, cap de servei d’aigües, ha explicat que aquesta microturbina és l’única que admet aigua potable, “normalment, pels olis i materials no es poden utilitzar conjuntament, però aquesta està feta de manera que l’aigua arriba al dipòsit en perfectes condicions”.

Aquesta és la tercera instal·lació sostenible que utilitza el comú d’Andorra la Vella per crear energia renovable. “La primera d’elles és la instal·lació fotovoltaica a les noves dependències, i recentment ens hem connectat a la xarxa d’ecogeneració de la Comella per alimentar els Serradells”, explicava Astrié. A més, el cònsol ha volgut destacar la flota de vehicles elèctrics i hídrics que utilitza el comú, “hem demostrat quin és el camí per a una transició energètica”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending