Sant Julià impulsa un estudi al camp de Claror per millorar la qualitat de l’aigua

Els treballs tenen com a objectiu mirar de trobar una solució als problemes de sedimentació dels terrenys que afecten l’aqüífer que abasteix la parròquia

Comentaris

Un instant de la reunió dels cònsols amb el representant de Silvagrina.
Un instant de la reunió dels cònsols amb el representant de Silvagrina. COMU SANT JULIÀ DE LÒRIA

El comú de Sant Julià impulsarà la pròxima primavera un estudi de camp a la zona de Claror per mirar de millorar la qualitat de l’aigua com a objectiu primordial. Fa temps que s’han detectat problemes de sedimentació al terreny que afecten l’estat de l’aqüífer. Per això, es considera necessari analitzar la situació i veure quines possibles solucions es poden aplicar.

Els treballs s’han encarregat a l’empresa Silvagrina. Segons s’ha explicat des del comú, consistiran a plantar una llavor de Festuca Eskia perquè el terreny no quedi despullat de plantes, fet que augmenta de forma més que notable la sedimentació. “Amb la terra crua i sense plantes té una erosionabilitat cent vegades superior a un d’igual que en tingui”, ha explicat l’enginyer agrònom Jordi Deu.

Als anys 2015 i 2016, l’empresa ja va dur a terme estudis a la mateixa zona per mirar d’aturar els problemes d’erosió que afectaven la captació d’aigua potable a Escaldes-Engordany, arribant fins i tot a bloquejar-ne el subministrament. Calia limitar la producció de sediments i es van aplicar mesures per accelerar la recuperació de la vegetació, però els treballs no es van arribar a completar.

Arran, però, d’aquestes accions, de les quals es va fer una publicació científica conjuntament amb el CENMA, la Unió Europea es va interessar perquè els resultats van ser força satisfactoris i ara Silvagrina ha guanyat un concurs licitat per aquest organisme. Com a conseqüència del canvi climàtic, la UE preveu que pot haver més episodis de torrencialitat elevada, volen recomanar determinades pràctiques i per això afavoreixen aquests estudis experimentals. “Es calcula que per cada euro que inverteix en prevenció estalvia set en mesures correctores davant possibles catàstrofes”, sosté Deu.

A banda de millorar la qualitat de l’aigua, l’objectiu és també l’increment de la restauració ambiental i la recuperació del paisatge. La Festuca Eskia té un escàs valor nutritiu per al bestiar perquè punxa i el projecte contempla fer proves amb diferents fertilitzants per veure quina és la que millor funciona, ja que és el primer cop que es va servir aquesta planta per fer repoblació en zones degradades en altura.

L’enginyer ha mantingut aquest dilluns una trobada amb els cònsols lauredians per explicar-los el projecte que Silvagrina pensa desenvolupar a la zona de Claror, “bàsicament perquè és allà on vam començar la primera fase”. Josep Majoral ha manifestat que “aquí a Andorra també tenim talent i com a comú donem suport a aquestes iniciatives, i més encara quan es tracta del nostre territori”.

Etiquetes

Comentaris

Trending