Retorn de l’impost de radicació als negocis d’Andorra la Vella afectats per les restriccions veïnes

Marsol assegura que es bonificarà de forma directa a entre 700 i 800 empreses de les 4.000 que hi ha registrades a la parròquia i que es preveu que la mesura tingui un cost d’uns 130.000 euros mensuals

Conxita Marsol ha comparegut de forma telemàtica.
Conxita Marsol ha comparegut de forma telemàtica.

El comú d’Andorra la Vella retornarà la part corresponent als dies de restriccions als països veïns de l’impost de radicació comercial. Ho farà de manera directa i sense necessitat que els empresaris hagin de fer cap demanda. La mesura l’ha anunciat aquest migdia la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, que ha assegurat que es tracta d’una continuació del suport que ja es va donar al teixit empresarial de la parròquia durant el confinament. La bonificació directa es farà en relació a aquelles activitats limitades actualment pel Govern o que tenen una dependència directa del turisme.

Marsol, que ha afirmat que el comú està “al costat de les empreses i també de les persones” avaluant possibles exoneracions de taxes i preus públics a aquells que ho demanin i es consideri que escau concedir, ha explicat que el retorn de la part proporcional de l’impost de radicació beneficiarà aquells negocis als quals el Govern els ha restringit l’activitat -com al sector de l’oci, bars i restaurants- i a d’altres que estan lligats directament amb el turisme, com els hotels o el gran comerç.

La cònsol no ha volgut entrar en cap moment a fer debat amb les mesures adoptades pel comú d’Escaldes, que ha afirmat no conèixer, però sí que ha deixat clar que “tot fem el millor que podem per les nostres parròquies”

El comerç al detall o el sector de l’alimentació, en principi, no hauria d’entrar en aquesta línia d’ajuts tot i que la cònsol major d’Andorra la Vella ha deixat clar que tot negoci que es vegi perjudicat per les mesures dels països veïns podrà fer la demanda escaient i s’avaluarà. Marsol espera que no s’hagi de retornar sols el mes de novembre. La mandatària de la capital ha admès que es treballa amb la hipòtesi que les restriccions a França i Catalunya no vagin més enllà d’un mes, encara que el comú estaria en disposició d’allargar la mesura.

Conxita Marsol ha explicat que ara mateix preveuen tornar la part corresponent de l’impost de radicació a entre 700 i 800 empreses de les 4.000 que hi ha registrades a la parròquia. Amb tot, la mesura pot suposar uns 130.000 euros mensuals, que s’afegirien als 600.000 que ja es van destinar a cobrir la primera bateria d’ajuts que es van dur a terme durant el confinament primaveral. També ha explicat la cònsol que s’han ‘gastat’ 53.000 euros dels 95.000 previstos en una partida d’ajuts a les famílies via exoneració de foc i lloc o altres taxes o preus públics.

La cònsol d’Andorra la Vella no ha volgut entrar en cap moment a fer debat amb les mesures adoptades pel comú d’Escaldes, que ha afirmat no conèixer, però sí que ha deixat clar que “tot fem el millor que podem per les nostres parròquies”. Alhora, Marsol ha reconegut que seria positiu avaluar la possibilitat d’establir un bus comunal mancomunat entre les dues ciutats més grans del país. De fet, en certa manera ja “es va parlar de la possibilitat” i es tornarà a fer.

Comentaris (1)

Trending