Proposen més cooperació entre els ramaders a Canillo i potenciar els productes de proximitat

L’estudi presentat des de la Cambra d’Agricultura de l’Arieja també posa sobre la taula la possibilitat que el comú cedeix terreny públic per a construir naus que puguin fer servir aquelles explotacions que no tinguin corts pròpies

Un moment de l'acte de presentació de l'estudi.
Un moment de l'acte de presentació de l'estudi. G.P.

“No està en perill, però ho pot estar”. Així ha analitzat el cònsol major de Canillo, Francesc Camp, la situació del sector ramader a la parròquia. Ho ha fet davant els propietaris de les explotacions durant la presentació dels resultats del treball de la Cambra d’Agricultura de l’Arieja, que ha identificat les problemàtiques dels negocis i, sobretot, les vies de futur. Entre elles, la potenciació dels productes de proximitat, la cooperació entre ramaders i, fins i tot, la creació des de l’administració parroquial de corts per a aquells ramaders que no en disposin o la cessió de terreny per fer-ne.

L’estudi és només la primera fase d’un treball més ampli -i que, ha advertit Camp, implica els mateixos ramaders però també el comú i el Govern- i que ha de permetre assegurar la continuïtat de les explotacions de la parròquia, com a peça clau per a la conservació dels paisatges de muntanya, també amb un punt de vista turístic. El treball ha permès, justament, recollir quines són la visió i les necessitats dels propietaris de les explotacions. En aquest sentit, el cònsol ha admès que un punt clau serà poder garantir el relleu generacional.

El treball efectuat per la Cambra d’Agricultura de l’Arieja ha suposat enquesta tots els explotadors i ramaders de la parròquia per detectar les problemàtiques del sector i les possibles solucions a aplicar en un “pla d’acció” que el comú vol impulsar

Des de la Cambra de l’Arieja s’han identificat diferents línies d’acció que, al seu entendre, poden ajudar en aquests objectius. Aquestes s’hauran de treballar en el futur -de fet, ja s’han començat a analitzar en les taules que s’han celebrat després de la presentació dels resultats de l’estudi-. Entre les mesures proposades hi ha la recerca d’una diversificació i l’aposta per potenciar de cara als visitants productes de proximitat en el marc d’iniciatives d’agroturisme.

També s’ha posat en relleu que s’hauria de potenciar la cooperació entre explotacions, sigui compartint la gestió de diferents propietats o el material o, fins i tot, a través d’una cooperativa per a petits ramaders que podria impulsar el mateix comú. Camp ha apuntat que, per les respostes que han anat recollint, el sector seria més favorable a col·laboració o agrupació de “dos, tres o quatre explotacions”. En tot cas, el que es té clar és que “no hem de forçar res; sinó acompanyar”, sempre amb la fita de “anar avançant però mantenint la nostra especificitat”, sobretot “l’arrelament a la casa pairal”.

Una altra proposta és que des de la corporació s’aporti un terreny públic en el qual construir naus que puguin fer servir aquells negocis que no en disposen o que en tenen de massa antigues. Justament, una altra via que es considera clau és la “modernització” de les explotacions per “facilitar la feina”. Es tracta d’un element que ha de permetre “fer més atractiu” el sector per als joves i, d’aquesta forma, solucionar una de les grans inquietuds: garantir el relleu generacional. “Si no hi ha millors condicions que les actuals serà complicat atreure’ls”, ha advertit Camp.

La feina els resultats de la qual s’han presentat ara es va iniciar a finals del passat hivern i s’ha allargat durant tot el 2022. S’ha consultat tots els explotadors de la parròquia, 23, en total, dedicats a la ramaderia (amb un nombre de caps de bestiar estable els darrers anys). Ara, toca implementar les conclusions.

“Hem de mirar de prioritzar línies de treball i fer un pla d’acció que anirà més enllà del mandat comunal”, ha indicat. En aquest sentit, s’ha volgut mostrar especialment satisfets dels resultats, ja que “les propostes són interessants i realitzables”. Camp ha apuntat que “són pragmàtiques i econòmicament assumibles”.

Comentaris (4)

Trending