El pessebre de Canillo fa quinze anys… jugant a la botifarra

El passeig del riu al tomb de la plaça Carlemany i el comú és l’epicentre d’un muntatge que ofereix una trentena d’escenes i manté el naixement a la capella de la Santa Creu

Les escenes són molt realistes. COMÚ DE CANILLO

El pessebre monumental de Canillo arriba als tres lustres. Quinze anys d’un muntatge que enguany té una trentena d’escenes, amb la principal, la del naixement, mantenint-se a redós de la capella de la Santa Creu. Així és des del primer any. Les altres van canviat d’ubicació. No pas totes. Perquè n’hi ha algunes que per les dimensions i altres característiques han de tenir un refugi concret. El pessebre, però, va estrenant any rere any figures, peces. O restaura les que ja estan en cartera. És una proposta del tot consolidada i que es pot gaudir des d’aquest cap de setmana.

L’episodi plujós de divendres en va fer suprimir l’acte oficial d’inauguració. Ara, però, pastors, bestiar i altres figures del pessebre, com els protagonistes de l’establia o els Mags d’Orient ja són a lloc. On no són enguany és al Palau de Gel. Les obres que s’hi fan han fet recomanable traslladar les escenes que allí tenien lloc a altres punts del poble de Canillo. De fet, l’epicentre de tot plegat sol ser el passeig del riu, al tomb de la plaça Carlemany i el comú. En aquest indret és on hi ha la novetat d’enguany.

La nova escena d'aquest any.

Es tracta d’una escena realista, de dimensions humanes com la majoria de quadres que es presenten, on tres homes juguen a la botifarra. Hi ha una quarta cadira lliure. La idea és que qui ho vulgui hi pugui seure i algun acompanyant, si es vol, pugui retratar l’escena. Pim pam. Qualsevol excusa és bona per poder anar posant reclams al pessebre. El pessebre, la matança, la vacada, el senyor amb els cavalls, el forner i altres edificis antics, el galliner… són distintes les estampes que ofereix el muntatge nadalenc. Amb el pas del temps s’hi van incorporant noves imatges.

Molts dels quadres van rodant per diferents localitzacions. N’hi ha a l’església de Sant Serni, al Molí, a l’oficina de Turisme… i com s’ha dit, al passeig de Carlemany. O diguin-li com vulguin, que de ben segur que si van a donar un tomb pel centre de Canillo i segueixen el fil del riu trobaran figures. Perquè n’hi ha. I unes quantes desenes. Que per alguna cosa el pessebre fa quinze anys i ho fa jugant a la botifarra, que és una qüestió que fa caliu, germanor i és prou canillenca. I sinó acudeixin alguns locals de restauració de la parròquia a mitja tarda i veuran què s’hi cou.

Reportatge gràfic: Xavier Pujol / comú de Canillo

Pessebre de Canillo
Els cavalls tenen gairebé mida real.
L'església de la Santa Creu servei de portal.
El bestiar boví també hi és present.
Les escenes són molt realistes.
Les figures tenen pràcticament dimensions reals.
Els pastors i ramaders són habituals.
El forner no hi falta.
La plaça Carlemany acull diverses escenes, com la dels Reis Mags.
Les escenes són molt realistes.
Una de les escenes, en aquest cas a la placeta de Sant Serni.