Ordino organitza visites guiades a les moles farineres

El comú vol difondre la seva importància com a part de la història i del patrimoni agrícola de la parròquia

Comentaris

Una imatge històrica de les moles farineres.
Una imatge històrica de les moles farineres.

El comú d’Ordino vol difondre la importància de les moles farineres com a part de la història i del patrimoni agrícola de la parròquia. Per aquest motiu, l’Oficina de Turisme ha programat tres visites en dos dies, el 13 i 14 de novembre, obertes a tothom. El dijous, 11 de novembre, coincidint amb el dia dels Consells fariners, les autoritats faran el recorregut acompanyats d’alguns veïns que han participat en la recerca.

Al llarg de Riberamunt hi ha documentades més de vint-i-tres moles en funcionament entre els segles XVII i XVIII. Els motius pels quals es necessitaven tantes moltes a la parròquia, de qui eren propietat i com s’accionaven aquestes construccions tradicionals són algunes de les explicacions que es donaran a les visites que farà la guia de muntanya, Inka Bellés.

La ruta guiada, amb sortida des de l’església Sant Martí de la Cortinada fins al poble d’Ordino té una distància de tres quilòmetres, i inclou la visita a la mola del Mas d’en Soler de la Cortinada, on es farà una demostració de la molta del cereal. Després es visitarà la mola de Cal Pal, i a l’exterior s’hi ha instal·lat una exposició de fotografies de la vida agrícola a la parròquia durant la primera meitat del segle XX.

Per últim, es donarà a conèixer la mola de Santa Bàrbara, una de les construccions que avui dia passa desapercebuda. El trajecte d’anada es farà a peu, i la tornada en bus parroquial. Per acabar, s’oferirà als visitants una degustació de coques i pans elaborats amb farines diferents. Les visites seran, a les 9:30 i a les 16 h el dia 13, i a les 9:30 h el dia 14.

Etiquetes

Comentaris

Trending