La Massana té en ment una actuació per posar en valor el conjunt de Sant Antoni de la Grella

Responsables del comú i representants de Velles Cases Andorranes comparteixen qüestions d’interès relacionades amb el patrimoni històric, com la remodelació del safareig d’Arinsal o la recuperació dels molts molins que hi ha a la parròquia

Una imatge de l'església de Sant Antoni de la Grella. ARXIU

El comú de la Massana té en cartera la posada en valor del conjunt històric de Sant Antoni de la Grella, començant per una actuació de millora a l’església. Aquesta és una de les qüestions que els responsables de la corporació massanenca van exposar als representants de la junta de Velles Cases Andorranes. La remodelació del safareig d’Arinsal o la recuperació dels molts molins que hi ha escampats en moltes propietats de la parròquia serien altres iniciatives que la Massana voldria tirar endavant.

Tant el conseller de Cultura massanenc, Guillem Forné, com el vocal de la junta de Velles Cases Andorranes Quim Valera han ressaltat el bon clima que hi va haver en la trobada institucional mantinguda aquest divendres. La nova junta de l’entitat que treballa per la defensa del patrimoni del Principat, liderada per Robert Lizarte, es va anar a presentar al comú de la Massana igual com ha anat fent amb altres corporacions i com pretén fer també amb el Govern properament. Segons Forné, el posicionament dels dirigents de Velles Cases Andorranes “ens va agradar molt” i hi ha una clara sintonia i voluntat de treballar conjuntament en allò que es pugui i de compartir sinergies.

El conseller comunal massanenc ha recordat que respecte dels projectes patrimonials que té el comú en cartera “no hi ha res de tancat” i que dependrà de l’elaboració del proper pressupost en gran mesura. Ara bé, sí que és cert que s’ha fet “una reflexió sobre el llosat” de l’església de Sant Antoni de la Grella, que és de titularitat comunal, i ja hi ha alguns informes, elaborats en col·laboració amb el departament de Patrimoni Cultural de Govern, per l’actuació que s’hauria de fer a l’interior. La voluntat del comú de la Massana és realçar tot el conjunt de Sant Antoni de la Grella, conjuntament amb el pont i camí ral, i una altra intervenció que, per ara, el conseller massanenc prefereix no desvetllar.

En la trobada de presentació entre la corporació i l’entitat que treballa en pro del patrimoni hi va haver, segons les dues parts, “bona sintonia”

El comú de la Massana també està “pendent de la remodelació del safareig d’Arinsal” per tal de “poder-li donar molta visibilitat” i posar a disposició de la ciutadania un exemple molt evident del safareig tradicional d’Andorra. Una altra iniciativa encara més embrionària que té al calaix el comú i que depèn de molts factors és la recuperació dels molins que hi ha a la parròquia, un aspecte que satisfà especialment Velles Cases Andorranes. De fet, la integrant de la junta de l’entitat Francina Pons és especialista en la matèria.

Guillem Forné ha explicat que hi ha molins l’estat dels quals és “mig mig”. Però el comú, que s’hi pot interessar i empènyer possibles actuacions, ben poca cosa més hi pot fer en el sentit que hi ha algunes d’aquestes construccions que són de propietat privada atès que estan incloses en comunitats de propietaris i, d’altres, tenen a veure amb quarts, amb els quals caldria establir col·laboracions. Això és, justament, la col·laboració, el que mútuament es van oferir el comú massanenc i Velles Cases Andorranes.