El malestar per les restriccions que fixa el nou pla urbanístic de Canillo dispara les al·legacions

Alguns veïns estan disposats a portar a la Justícia les pèrdues econòmiques que consideren que els suposa els nous requisits que estableix la modificació del POUP per les limitacions constructives especialment a les valls

Una vista del nucli urbà de Canillo.
Una vista del nucli urbà de Canillo. Toni Solanelles

L’enduriment de les restriccions que la modificació del pla d’urbanisme (POUP) de Canillo suposa, exigint molts més metres de sòl -de 3.000 a 6.000 metres quadrats- per poder construir en espais de la parròquia que es volen especialment protegir, estan causant un fort malestar entre molts dels propietaris de la parròquia. Les noves limitacions faran disparar el nombre d’al·legacions que es presentin, que segons diverses fonts, superaran amb escreix les dues-centes i es podrien acostar a les tres-centes.

L’exposició pública del POUP entra en la recta final i, en conseqüència, també entra a la recta final el termini per presentar dites al·legacions. Hi ha un fort malestar en diferents propietaris. La majoria demòcrata liderada per Francesc Camp ha adoptat la decisió política de buscar els mecanismes per tal de reduir l’edificabilitat global que permet el planejament. Com més s’allunya del nuclis urbans, més rígides són les condicions, establint limitacions que en alguns casos suposa doblar les exigències vigents fins ara.

Un moment de la reunió de poble sobre el pla d'urbanisme.

Relacionat

Canillo aposta per protegir espais i planteja reduir a la meitat l’edificabilitat de la parròquia

El comú pretén protegir espais com ara Incles, Ransol o Entor, per citar-ne només alguns exemples, i estableix el doble de superfície necessària fins ara per poder construir, deixant a més un diàmetre lliure entre edificació i edificació que, alhora, sols poden ser de planta baixa i una planta de cent metres quadrats, que algunes fonts han recordat que és la més baixa. També s’han establert unitats d’actuació molt grans, per obligar a què les diferents propietats s’hagin de posar d’acord per desenvolupar els plans parcials.

Evidentment, i no és de rebut, com més propietaris més difícil de posar-se d’acord i menys possibilitats que es pugui desenvolupar res. Tot plegat, segons les fonts consultades, està comportant un cert neguit i malestar que es traduirà, d’entrada, en al·legacions. A mitjan setembre el comú pretén dur a terme l’aprovació provisional de la modificació general del pla urbanístic. Després haurà de respondre els suggeriments o reclamacions fets pels al·legadors.

CTU I JUSTÍCIA

La majoria de les al·legacions, segons les fonts, tenen a veure amb aquestes noves restriccions imposades. Alguns propietaris ja tindrien ara clar que si el comú no recull les seves demandes i no es frena la modificació pretesa, no n’hi haurà prou amb accions davant la comissió tècnica d’urbanisme (CTU) sinó que si cal es portarà el POUP a la Justícia. Hi ha alguns propietaris que ja han quantificat les pèrdues econòmiques que creuen que els pot comportar el canvi de planejament.

S’estan repassant fil per randa on queden situades algunes de les propietats dels membres del comú per mirar d’aclarir dubtes i vetllar perquè realment la majoria demòcrata hagi actuat per l’interès general 

És clar, però, que caldrà llavors avaluar i discutir sobre l’expectativa de dret i el dret efectiu o real. I fins ara, en altres circumstàncies i matèries (drets dels treballadors, especialment funcionaris), els tribunals han anat donant la raó a l’administració. Però caldrà veure què acaba passant, perquè a mida que avanci el procés, l’ambient es pot anar caldejant. Més encara si s’observen maniobres que no s’acaben d’entendre.

En aquest sentit, algunes fonts han indicat que s’estan repassant fil per randa on queden situades algunes de les propietats dels membres del comú per mirar d’aclarir dubtes i vetllar perquè realment la majoria demòcrata hagi actuat pel suposat interès general o, almenys, decidits els criteris a imposar, els hagi aplicat a tothom per igual i no hagi creat ‘bombolles’ que afavoreixin a segons qui. També en aquest sentit, un sector de la parròquia està disposat a promoure les accions legals pertinents si es detecten eventuals anomalies.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending