L’IPC i les noves contractacions enfilen les despeses de personal dels comuns més d’un 10%

Les corporacions preveuen destinar en salaris gairebé 63 milions d’euros, en comparació als 57,13 pressupostats pel 2022, una xifra que s’explica per l’aplicació de la inflació als sous per també per incorporacions de més treballadors

Una imatge del comú de Canillo. ARXIU

Els diners que, enguany, destinaran els comuns a pagar els seus treballadors es dispararan de forma important. Així ho marca la suma de les despeses de personal dels set pressupostos parroquials. Si es compleixen les previsions allà estipulades, la pujada serà superior al 10% i el total fregarà els 63 milions d’euros. En gran part, es deu a l’aplicació de l’IPC del 2022, del 7,1%, però també hi ha corporacions que han previst noves contractacions.

Així, sumant els capítols de sous dels set comuns, el total aquest 2023 arribarà a 62,96 milions d’euros. En canvi, la xifra marcada per a l’any passat es quedava en 57,13. És a dir, un salt proper a sis milions. Un 10,2% més.

El motiu principal, lògicament, es troba en el fet que totes les corporacions han decidit aplicar l’elevat IPC del 2022 als salaris dels seus treballadors. Un 7,1%. Ara bé, en alguns casos el salt és superior, ja que també s’incrementa la despesa per altres conceptes. Un exemple ben clar es troba a Ordino.

Així, en aquest cas la partida arriba a 5,75 milions, en comparació als 5,04 del 2022. Per tant, la pujada és d’un 13,78%. Així, a banda de l’actualització de sous seguint la inflació, la corporació preveu altres aspectes que enfilen els diners necessaris per a aquest àmbit. Per exemple, hi ha noves contractacions previstes, com ara un tècnic superior d’urbanisme o un coordinador d’infància i joventut, entre altres. També hi ha augments salarials a aplicar per antiguitat i incrementar la partida per a la formació.

El comú que, en percentatge, menys incrementa el cost del personal és el d’Encamp. Preveu destinar 11,3 milions, el que suposa un 6% més que el 10,66 del 2022. En aquest cas, el fet que sigui un augment més reduït que a altres corporacions s’explica perquè un saldo de baixes de treballadors és superior a les noves incorporacions. I, a més, segurament acabarà sent una pujada superior, ja que els comptes es van elaborar amb una previsió d’IPC de només el 5,8% i s’acabarà aplicant el 7,1% oficial.  

En percentatge, és Canillo la que preveu un salt major en el pressupost de despeses de personal. Així, salta de 4,22 a 4,8, un 14,3%. IPC a banda també s’explica que es creen noves places “necessàries per garantir un servei òptim a la població de la parròquia, que ha experimentat un fort creixement els darrers anys”. És el cas d’un assessor legal o un tècnic de medi ambient i, especialment, de quatre contractacions pel servei de circulació.

Un motiu similar explica el 13,4% d’augment previst a Andorra la Vella -de 16,23 a 18,4 milions- o el 9,47 a Sant Julià, que calcula que gastarà en salaris i partides vinculades un total de 5,73 milions. És un percentatge d’increment del 9,47%, similar al 9,18% de la Massana.